Home Uncategorized RapidPro 2016 – 3Dprint Magazine doet verslag

RapidPro 2016 – 3Dprint Magazine doet verslag

5 min lezen
0

Ook dit jaar vindt de populaire vakbeurs rondom prototyping plaats in Veldhoven. Op dit driedaagse event presenteren tal van organisaties de laatste ontwikkelingen op het gebied van prototyping. De voornaamste productietechniek in dit vakgebied is 3D-printen. Hierdoor was ook dit jaar een groot deel van de exposanten gerelateerd aan deze productietechniek. Er waren echter ook tal van gerelateerde technieken op de beurs vertegenwoordigd. Zoals voorgaande jaren was de beurs in tweeën gesplitst. In de ene hal de RapidPro Industrial, in de andere RapidPro Professional. Voor een duidelijk overzicht van de nieuwste ontwikkelingen en trends op het gebied van 3D-printen, voor zowel industrieel als professioneel gebruik, was de RapidPro 2016 het ideale evenement.

rapidpro3

De eerste opvallende trend in de expositieruimte van RapidPro Industrial was het grote aantal bedrijven dat bezig houdt met metaalprinten. Echt revolutionaire producten werden er echter niet getoond. De voornaamste producenten van 3D-metaalprinters onderscheiden zich voornamelijk op de grootte en precisie van objecten. Waar het ene bedrijf juist kleine precieze onderdelen liet zien, werd er aan de andere kant juist een metershoog metalen kunstwerk onthuld. In beide gevallen zat de voornaamste ontwikkeling in de complexiteit van de onderdelen.

rapidpro2

In een lezing van Materialise werd echter benadrukt dat de complexe mogelijkheden van metaalprinten nog niet optimaal benut worden door designers en productontwikkelaars. Tijdens het ontwerpen van producten denken de ontwerpers nog te weinig aan de voordelen van 3D-printen. Een mogelijke oplossing is het ontwikkelen van slimme tools voor de ontwerppakketten. Alhoewel er op de beurs een aantal goede toepassingen van 3d-metaalprinten te zien was, wordt de kracht van deze techniek nog niet ten volle benut. Dit kan te maken hebben met de, op dit moment, hoge productiekosten. Op de beursvloer verwacht men dat de prijs de komende jaren flink zal dalen. Ook de opening van Nederland’s eerste gedeelde proeffabriek voor 3D-metaalprinters, Addlab, zal een goede impuls zijn voor de verdere ontwikkeling van metaalprinten.

rapidpro1

In de tweede expositiehal stonden voornamelijk leveranciers van 3D-printers, materialen en software voor (creatieve) professionals. Er waren ook dit jaar weer veel partijen met betaalbare 3D-printers aanwezig. Ook hier was er een duidelijke trend van steeds grotere printers zichtbaar. Hoewel deze printers van soms wel 3,5 meter hoog door de producenten zelf als nicheproduct worden gezien, zijn er toch steeds meer bedrijven die deze markt betreden. Ook worden steeds meer printers aangesloten op het internet. Hierdoor wordt het versturen van opdrachten naar je printer makkelijker en kun je in sommige gevallen tevens je print in de gaten houden met een webcam.

rapidpro5

De RapidPro 2016 heeft laten zien dat de ontwikkeling van 3D-printen incrementeel verloopt. Stapje voor stapje wordt de productietechniek volwassener. Om dit proces te versnellen is het voor bedrijven belangrijk om samen te gaan werken. Dit kan bijvoorbeeld binnen een innovatiecentrum zoals de 3D Makers Zone in Haarlem. Door de verschillende bedrijven, opleidingsinstituten en de overheid bij elkaar te brengen kunnen de komende jaren radicalere stappen op het gebied van 3D-printen worden gezet.

Toon meer gerelateerde berichten
Toon meer door Michael John Sweers
Toon meer in Uncategorized

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *