Home 3D-Printen Projecteer hologrammen met je smartphone met behulp van een 3D-geprinte piramide

Projecteer hologrammen met je smartphone met behulp van een 3D-geprinte piramide

6 min lezen
0

Hoewel ik had verwacht dat we anno 2015 al lang hologramfuncties en andere coole features in onze iPhone zouden hebben blijkt dit helaas toch niet het geval. Als je de berekeningen er nu op los laat en je kijkt naar de lijn van vorige releases van smartphones dan vrees ik dat het echt nog zeker tien jaar zal duren voordat we deze functie standaard ingebouwd krijgen.

Het lijkt een logische stap om bijvoorbeeld videogesprekken van diensten als FaceTime en Skype op den duur driedimensionaal binnen te krijgen. Een goede inspiratie zijn uiteraard de Star Wars films, waarin gesprekken op afstand vrijwel altijd zo gevoerd worden.

Maar voor de toepassing van hologrammen als communicatie hoeven we niet per se naar een ‘Galaxy far, far away’. In 2008 werd CNN host Jessica Yellin al de studio ingestraald door middel van een hologram. Het probleem is alleen dat je bijzonder veel camera’s nodig hebt om je van alle kanten te kunnen filmen om een driedimensionaal beeld te creëren.

Voorlopig kunnen we ons zelf helaas dus nog niet projecteren in hologrammen. Maar een Italiaanse designer genaamd Gianluca Pugliese heeft een tool ontwikkeld waarmee je met behulp van een 3D-geprinte transparante piramide je smartphone een hologramfunctie geeft. En dat is op zich al erg gaaf.

Pugliese is 3D-printfan van het eerste uur en printte al vele innovatieve oplossingen, gadgets en speelgoed. Verder experimenteert hij met materialen en licht, vooral om ervoor te zorgen dat de 3D-geprinte materialen ook echt compleet transparant kunnen zijn. Op dit moment is dat standaard nog niet het geval.

Hierdoor is het hem gelukt om hologrammen te projecteren. Het enige wat je hoeft te doen is een transparante piramide te 3D-printen en te plaatsen op een afgespeelde video op je smartphone in een donkere ruimte. Pugliese keek deze techniek af van een video op de website Instructables, waarin een veel grotere transparante piramide werd gebruikt in het donker ’s avonds op straat.

hologram2

Het was best wat werk en uitzoeken om materiaal echt goed transparant te kunnen printen. Dit is namelijk noodzakelijk als je een hologram goed wil kunnen projecteren. De meeste filamenten, waarop staat aangegeven dat het materiaal transparant is, zijn nooit 100% doorschijnend. Maar door middel van een trucje is het de Italiaan gelukt. Hij gebruikte hiervoor Performance ABS van TreeD Filaments op zijn Wasp Delta 2040 printer. Het beste resultaat voor transparantie haalde de Italiaan met een laaghoogte van 0.3 met de standaard 0,4 nozzle. In de software gaf hij aan dat er een 0,7 nozzle op de printer zat, waardoor er veel meer filament door de nozzle werd geperst in de vorm van driehoekige sliertjes.

piramide

Gialuca koos voor ABS vanwege de vele mogelijkheden met betrekking tot nabewerken in het post-productieproces. Om de piramide zo transparant mogelijk te maken gebruikte hij bij het nabewerken Smoothon XTC-3D. Dit product vervaagt de overgangen in de lagen en zorgt naast betere transparantie ook voor een meer resistent product.

De 3D-geprinte tool is heel eenvoudig te gebruiken. Je hebt hiervoor geen speciale apps nodig maar gewoon een smartphone en een aantal YouTube video’s. Plaats de piramide op je scherm en je hebt een mooi hologram!

Wil je dit zelf ook proberen? Download de piramide dan van Thiniverse.

Toon meer gerelateerde berichten
Toon meer door Jeroen Veger
Toon meer in 3D-Printen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

3D-printen van carbon fibre in stroomversnelling

De startup Arevo Inc uit Sillicon Valley heeft als eerste een fietsframe volledig in carbo…