Home 3D-Printen Printr komt met oplossing voor dual extrusion 3D-prints

Printr komt met oplossing voor dual extrusion 3D-prints

4 min lezen
0

Printr, de Nederlandse startup, introduceert een nieuwe technologie die op een efficiënte en schone manier dual extrusion 3D-prints creëert. Deze techniek produceert één of meerdere slimme ‘wipe towers’ in de vorm van een donut.

benchy_in_Formide

Als je ooit bezig bent geweest met dual extrusion 3D-printen, dan ken je vast de uitdagingen die liggen in het zo schoon mogelijk houden van je print, zonder dat de kleuren mengen. Om dit probleem te verhelpen, wordt er tijdens dual extrusion prints een ‘wipe tower’ geplaatst naast het model, waaraan de extruders het overige filament kunnen afvegen. Verschillende slicers bieden soortgelijke technologie, maar wat uniek is aan Printr’s cloud slicer Katana, zijn de holle, donutvormige torens die de slicer produceert. Deze donut wipe towers zorgen voor snellere, efficiëntere en uitzonderlijk schone dual color prints.

benchy_sliceprofile

Dankzij zijn vorm is de donut wipe tower efficiënter in tijd en materiaal. De extruder slaat het middelste gedeelte over en print alleen de buitenste lijnen van de donut, waardoor het minder filament gebruikt en kostbare print-tijd bespaart. Ook heeft de donut wipe tower een grotere basis op het printbed, wat ervoor zorgt dat de toren minder snel omvalt tijdens het printen.

dual_extrusion

Meestal hebben de extruders de neiging om filament te lekken voordat deze volledig is opgewarmd, waardoor de kleuren in de print door elkaar kunnen lopen. Geïnspireerd door BCN’s Independent Dual Extruder’s (IDEX) trays voor het lekken van filament, wordt de extruder opgewarmd boven het gat van de donut. Dit zorgt ervoor dat wanneer het filament lekt, het boven het donutgat gebeurt. Als gebruikers de instellingen verder willen optimaliseren kunnen ze het infill-percentage aanpassen of een wipe tower per extruder laten printen. Dit laatste is handig wanneer men met verschillende materialen print, bijvoorbeeld PLA en PVA.

small_wipetower

Formide’s ingebouwde cloud slicer Katana is slim ontworpen, het detecteert of een 3D-model een complete wipe tower nodig heeft of alleen een deel. Wanneer een model bijvoorbeeld alleen onderaan twee kleuren gebruikt, is het niet nodig om nog van extruder te wisselen of de wipe tower net zo hoog te maken als het model. En andersom: als er alleen bovenaan in het 3D model twee kleuren gebruikt worden, zal de toren voor het eerste gedeelte ook alleen uit één kleur bestaan. Op deze manier wordt er niet onnodig van extruder gewisseld of worden de extruders niet onnodig opgewarmd.

Toon meer gerelateerde berichten
Toon meer door Maarten Verkoren
Toon meer in 3D-Printen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Is de Foodini 3D-voedselprinter al wat opgeschoten?

Voedsel kant en klaar uit de printer. Al in 2013 verschenen de eerste artikelen over deze …