Home 3D-Science Printen we voor ADE 2019 onze eigen pillen?

Printen we voor ADE 2019 onze eigen pillen?

3 min lezen
0

Wetenschappers van de University of Central Lancanshire (UCLan) hebben een methode ontwikkeld waarmee ze in staat zijn patient-specifieke medicijnen uit te printen met een Makerbot.
Het team onder leiding van Dr. Mohamed Alben Alhnan heeft een speciaal filament geproduceerd dat onder meer uit verschillende drugs bestaat.

Het zogenaamde “drug polymer filament” wordt gebruikt in plaats van het gebruikelijke printmateriaal zoals PLA en ABS en allemaal op een normale FDM desktop 3d-printer. In dit geval betreft het een Makerbot, maar alle andere 3D-printers die met normaal filament werken zijn hiervoor geschikt. Aanvankelijk wordt dit medische filament gebruikt voor het produceren van theofyllinetabletten (wat onder andere wordt voorgeschreven bij COPD of Astma).

Volgens UCLan kan deze nieuwe techniek worden gebruikt door farmaceutische bedrijven om vanaf ongeveer 2019 daadwerkelijk geneesmiddelen officieel te produceren. Uiteindelijk hopen de onderzoekers patiënten thuis te kunnen dienen die zo hun eigen tabletten met hun specifieke dosis zelf kunnen printen.

Deze technologie biedt de zorg een nieuwe optie bij het toedienen van tabletten aan patiënten. Door middel van de software kan eenvoudig de dosering nauwkeurig worden aangepast. Iets wat normaal gesproken een kostbare bezigheid is en ervaren medewerkers en gespecialiseerde voorzieningen vereist. Uiteindelijk zou de patient thuis zelf zijn medicijnen moeten kunnen uitprinten. Dit is vooral handig bij patiënten waarvan hun dagelijkse dosis voortdurend verandert.

Hoewel de officiële oorzaak nog onbekend is, lijkt nu helemaal met de discussie die is opgelaaid na de drie doden tijdens het Amsterdam Dance Event het gecontroleerd uitprinten van ook andere pillen geen slecht idee. Wie weet is het in de nabije toekomst mogelijk om thuis veel meer soorten pillen uit te printen met een 3D-printer.

Toon meer gerelateerde berichten
Toon meer door Jeroen Veger
Toon meer in 3D-Science

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

3D-printen van carbon fibre in stroomversnelling

De startup Arevo Inc uit Sillicon Valley heeft als eerste een fietsframe volledig in carbo…