Home 3D-Innovation Printen in keramiek nu nog beter

Printen in keramiek nu nog beter

4 min lezen
0

De nieuwe ontwikkelingen op het gebied van 3D-printing zitten niet zozeer in de technische kant van de productiemethode. 3D-printing bestaat namelijk al sinds de jaren tachtig van de vorige eeuw. De échte vooruitgang zit in het printen van steeds meer verschillende materialen. En dat begint de 3D-printingmarkt nu echt te merken.
Nog nooit was het mogelijk om met zoveel verschillende materialen in 3D te printen. Of het nu gaat om gerecycled afval of materiaal wat is toegestaan in de ruimtevaart, voor elke industrie is inmiddels een zeer geschikt materiaal te vinden.

Ironisch genoeg is het oudste materiaal waar de mensheid creaties mee maakt nog steeds niet goed te gebruiken met 3D-printing: klei.

keramiek6

Hoewel keramiek al op verschillende platformen zoals Shapeways wordt aangeboden en verschillende engineers pogingen hebben gedaan om een keramiekprinter te bouwen is het 3D-printen in keramiek nog steeds niet compleet gerealiseerd. Nog niet alle vormen zijn namelijk goed te printen in keramiek. Dat is toch jammer aangezien bij 3D-printing in principe vormvrij kan worden ontworpen en geproduceerd.

Maar een bedrijf genaamd Argillasys gaat daar verandering in brengen. De oprichters van het Engelse bedrijf zijn al sinds 2007 bezig om tot het juiste materiaal te komen om keramiek te kunnen printen. Zoals verwacht zijn ze al verschillende iteraties verder en werken ze samen met Viridis LLC aan een keramisch poeder wat gebruikt kan worden in bijvoorbeeld ZCorp 3D-printers.

keramiek3

keramiek2

keramiek4

Volgens het bedrijf is hun poeder om keramisch mee te printen gebaseerd op traditionele porselein en heeft het ook veel meer eigenschappen van porselein dan de huidige materialen die gebruikt worden. Op deze manier brengt Argilasys het printen in keramiek een grote stap verder en kunnen veel mooiere objecten in keramiek worden geprint dan tot nu toe het geval is.

Het bedrijf heeft verder verschillende technieken in huis om de geprinte vormen goed na te bewerken. En het resultaat mag er zijn.

keramiek5

Hopelijk zal mede door deze ontwikkeling niet alleen de kwaliteit van het printen in keramiek omhoog gaan, maar ook de prijs van het printen in deze materiaal zakken. Want vandaag de dag is het printen in keramiek nog behoorlijk prijzig.

Toon meer gerelateerde berichten
Toon meer door Jeroen Veger
Toon meer in 3D-Innovation

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

3D-printen van carbon fibre in stroomversnelling

De startup Arevo Inc uit Sillicon Valley heeft als eerste een fietsframe volledig in carbo…