Home Uncategorized Ötzi de 5300 jaar oude IJsman opnieuw tot leven gewekt met 3D-printing

Ötzi de 5300 jaar oude IJsman opnieuw tot leven gewekt met 3D-printing

6 min lezen
0

3d-printing is zich steeds meer aan het bewijzen als waardevolle techniek om historische relikwieën en archeologische vondsten beter te begrijpen. Meerdere musea en archeologen hebben al grote doorbraken gemaakt met studies die tot stand kwamen door middel van 3D-printing.
Met de hulp van het Belgische Materialise creëerde paleo-artiest Gary Staab een exacte kopie van   Ötzi de IJsman, ’s werelds meest bekende natuurlijke mummie.

otzi

Ötzi werd in 1991 ontdekt door een stel wandelaars in de Alpen in Zuid-Tirol in het noorden van Italië. Ongeveer 5300 jaar geleden kwam de IJsman ongelukkig aan zijn einde. Uit forensisch onderzoek is namelijk gebleken dat hij waarschijnlijk is vermoord. Meer dan 5000 jaar zat Ötzi vast in het ijs. Daardoor is hij de best bewaarde ‘mummy’ die ooit gevonden is. Op het moment van de ontdekking werd Ötzi een mediasensatie en misschien voor een paar dagen wel de meest bekende persoon ter wereld. In de afgelopen twintig jaar is IJsman Ötzi tot vandaag de dag keer op keer bestudeerd.

Ötzi gevonden in het ijs

Omdat Ötzi ontzettend belangrijk is voor de studie naar het leven uit die periode in de Bronstijd wordt het lichaam, om het veilig maar vooral goed te houden, bewaard in een bevroren crypte in Bolzano in Italië. Dit om verdere ontleding van het lichaam te voorkomen. Dit betekent dat Ötzi maar heel af en toe en met veel moeite kan worden bestudeerd. Bovendien is Ötzi hierdoor ook niet te zien voor het grote publiek. Mede door deze redenen besloot de bekende paleo-artiest Gary Staab 3D-printing in te zetten. Staab kreeg toegang tot de bevroren crypte en er werd toegestaan om een exacte kopie te maken. Hoewel sommige musea een pop tentoon hebben gesteld van de bekende IJsman, is dit de enige officiële replica die ervoor zorgt dat onderzoekers meer te weten kunnen komen over het leven in de Bronstijd.

otzi-the-ice-man-mummy-given-new-life-through-materialises-medical-3d-printers-2

Voor het maken van de replica werd Managing Directory van Materialise USA Bryan Crutchfield ingeschakeld. De Belgische 3D-printgigant heeft ontzettend veel expertise op medisch gebied van 3D-printing en Staab had al eerder met dit team samengewerkt bij zijn bestudering van een andere wereldberoemde mummie, Farao Tutankhamun. Materialise werkt nauw samen met verschillende hoog aangeschreven ziekenhuizen om hen te voorzien van replica’s van te nog te opereren botten en meer door middel van 3D-scanning en 3D-printing. Deze expertise was ook noodzakelijk bij het maken van de replica van Ötzi omdat de replica vooral zal worden gebruikt voor onderzoek van botten en vitale organen.

Om tot een goede replica te komen werd het originele lichaam gescand met een CT-scanner. Sommige onderdelen van het lichaam, zoals een rib, ontbraken in het originele lichaam. Deze werden door het desginteam van Materialse via software toegevoegd aan het model. Nadat het volledige lichaam was gemodelleerd werd het model gestuurd naar de grote Stereolithografie 3D-printer van Materialise en uitgeprint. Nadat het model tot in de kleinste details was uitgeprint werd de print voorzien van verf en klei die ervoor hebben gezorgd dat het model niet van echt te onderscheiden is.

otzi-the-ice-man-mummy-given-new-life-through-materialises-medical-3d-printers-1

De replica heeft er inmiddels al voor gezorgd dat wetenschappers nu meer weten over het dieet van de IJsman en de levensverwachting van de mensen uit de Bronstijd.

Toon meer gerelateerde berichten
Toon meer door Jeroen Veger
Toon meer in Uncategorized

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

3D-printen van carbon fibre in stroomversnelling

De startup Arevo Inc uit Sillicon Valley heeft als eerste een fietsframe volledig in carbo…