Home 3D-Innovation Opel ontwerpt en 3D-print zelf handige tools voor de monteurs op de werkvloer

Opel ontwerpt en 3D-print zelf handige tools voor de monteurs op de werkvloer

4 min lezen
0

Dat 3D-printing in steeds meer industrieën wordt gebruikt wisten we op zich al langer. Alleen de additieve fabricagetechniek wordt op steeds meer manieren ingezet.

Zo weten we dat de auto-industrie een van de vooruitstrevende industrieën is als het gaat om het toepassen van 3D-printing. Sterker nog, Stereolithografie (de allereerste vorm van 3D-printing) werd als eerste ingezet om prototypes te maken van auto’s en auto-onderdelen.

De Duitse autofabrikant Opel maakt met behulp van 3D-printers in de fabriek zelf al een geruime tijd handige tools voor de monteurs.

tools2

Opel is een van de grootste autofabrikanten van Europa en bestaat al sinds 1862. Elk jaar produceert de Duitse gigant ontzettend veel auto’s. Vorig jaar alleen al werden meer dan een miljoen exemplaren verkocht (auto’s onder hun andere merknaam Vauxhall meegerekend).

Om zoveel auto’s te kunnen bouwen is het noodzakelijk zo efficient en innovatief mogelijk te produceren.

Aan de lopende band worden met de hand glazen daken, belettering en spoilers aangebracht. Tegenwoordig gaat dat een stuk sneller, want nieuwe tools bedenken en produceren die de monteurs een handje helpen is nu in principe zo gepiept. En dat scheelt enorm. Zo zegt Opel dat door zelf tools te printen ze maar liefst negentig procent aan kosten voor dit soort montagetools bespaart.

Behalve dat de productietijd per auto verkort is en de daardoor ook de arbeidskosten per geproduceerde auto, stelt 3D-printing Opel in staat om op maat gemaakte tools voor monteurs te fabriceren. Monteurs kunnen zelfs op deze manier bijdragen aan het ontwerpproces van de instrumenten zodat deze beter toepasbaar zijn. Zo zijn vaak de kinderziektes al verholpen voordat de tools überhaupt in de handen van de monteurs komen. Bovendien zijn de tools ook altijd beschikbaar, omdat op ieder willekeurig moment een nieuwe tool geprint kan worden.

Op zich is dit geen nieuws, want we wisten al langer dat Opel 3D-printing op deze manier toepaste. Alleen onlangs verscheen wel een mooi video die deze toepassingen onder de loep legt.
Bekijk de videoclip hieronder om te zien hoe Opel 3D-printing toepast op haar werkvloer.

Toon meer gerelateerde berichten
Toon meer door Jeroen Veger
Toon meer in 3D-Innovation

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

3D-printen van carbon fibre in stroomversnelling

De startup Arevo Inc uit Sillicon Valley heeft als eerste een fietsframe volledig in carbo…