Home 3D-Gear Op elke 3D-printer keramiek printen met de LDM-extruder van WASP

Op elke 3D-printer keramiek printen met de LDM-extruder van WASP

4 min lezen
0

Voor degene die wel eens in iets anders willen printen dan in PLA of ABS komt er nu goed nieuws uit Italië. Het Italiaanse bedrijf WASP, wat bekend staat om hun innovatieve ideeën rondom 3D-printing, heeft aangekondigd dat hun professionele keramische LDM extruder binnenkort verkrijgbaar zal zijn. Deze extruder kan op de meeste FDM desktop printers aangesloten worden en maakt de weg vrij voor een reeks nieuwe 3D-printbare materialen.

WASP is opgericht door 3D-printing innovator Massimo Moretti die in de afgelopen twintig jaar aan verschillende innovatieve projecten heeft gewerkt. Moretti was een van de eersten in Italië die de potentie van 3D-printing in een vroeg stadium ontdekte en de techniek sindsdien volledig omarmt heeft. Samen met een aantal designstudenten richtte hij een aantal jaar geleden WASP op, wat staat voor World Advanced Saving Project. Het bedrijf heeft de afgelopen jaren een scala aan degelijke 3D-printers op de markt gebracht.

keramiek6

Wat de WASP LDM extruder nu zo bijzonder maakt is dat het, in tegenstelling tot andere benaderingen tot het printen van keramiek, het net zo nauwkeurig kan worden geprint als andere materialen zoals plastics als PLA of ABS. Deze techniek en nauwkeurigheid werd bereikt na grondig experimenteren met verschillende vormen van druk, nozzles en materialen. De uiteindelijke extruder werkt met een combinatie van een ‘screw extruder’ en een ‘pressure extruder’ dat zelfs na onderbrekingen gewoon netjes kan doorprinten zonder eventueel kwaliteitsverlies.

Deze nieuwe multifunctionele LDM extruder, wat staat voor Liquid Deposit Modeling, zal ongetwijfeld snel worden geadopteerd door kunstenaars, ontwerpers en artiesten. De extruder kan een zeer breed scala aan materialen aan, zoals keramiek, porselein, klei en meer.

keramiek3

keramiek1

Het nieuwe systeem van WASP word geleverd met een grote tank van zeven kilo of 15 kilo dat telkens kan worden bijgevuld. In deze tank zit een pomp dat het materiaal naar keuze richting de extruder pompt. Daarnaast zit in de kit een drukregulator en een hendel die ervoor zorgt dat het materiaal niet terugvloeit in de tank. Het materiaal wordt met een druk van 40 bar geëxtrudeerd waarbij een ander mechanisme ervoor zorgt dat er geen luchtbellen in het materiaal ontstaan.

Dankzij de schroefextruder is de laagdichtheid van het materiaal tijdens het printen groter. Hierdoor heeft het model minder kans om nog van vorm te veranderen tijdens het hard worden.

Toon meer gerelateerde berichten
Toon meer door Jeroen Veger
Toon meer in 3D-Gear

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

3D-printen van carbon fibre in stroomversnelling

De startup Arevo Inc uit Sillicon Valley heeft als eerste een fietsframe volledig in carbo…