Home 3D-Science Nieuw onderzoek naar gezondheidsgevaren van 3D-printing

Nieuw onderzoek naar gezondheidsgevaren van 3D-printing

4 min lezen
1

In het verleden is er al eens eerder onderzoek gedaan naar de gezondheidsgevaren van 3D-printing, met name dan naar de schadelijkheid van de uitgestoten stoffen.

makerbot_mp06591_10_pack_bundle_true_color_1073029

Een beperkte studie in 2013 die werd uitgevoerd door onderzoekers van het Illinois Institute of Technology en The University of Texas at Austin gaf aan dat ABS- en PLA-filamenten daadwerkelijk wat ongezonde partikels in de lucht loslaten tijdens het 3D-printen, maar er was weinig hard bewijs. Diezelfde onderzoekers zijn nu terug met een uitgebreider onderzoek. En de resultaten zijn niet heel vrolijkstemmend.

Untitled5

3D-printen kan leiden tot het loslaten van allerlei schadelijke partikels in de lucht. De nuance en context echter, matigen de toon en als je op de juiste manier 3D-print met de juiste materialen, is er geen enkele reden tot paniek. Wat zijn die juiste manieren dan?

Het goede nieuws is in elk geval dat we niet meteen licht gaan geven in het donker en extra uitstulpingen in onze nek krijgen. Nog niet in elk geval. Want er zijn wel degelijk gevaren bij het gebruik van bepaalde materialen. Het onderzoek richtte zich met name op dampen en ultra-fijne partikels (UFP’s) die gevaarlijk kunnen zijn tijdens het proces.

PLA_Particle_634570106267294512_2

Volgens mij heb je geen wetenschapper nodig om te begrijpen dat elke dag urenlang over een machine gebogen staan en de dampen inhaleren geen gezonde bezigheid is. Maar dat is wel zo ongeveer de strekking van het onderzoeksresultaat. En dan vooral als je ABS gebruikt.

Geteste filamenten waren ABS, HIPS, PLA, TGlase, nylon, PCTPE, laybrick en laywood. Uit het onderzoek bleek dat bepaalde materialen UFP’s uitstoten tijdens het printproces en andere schadelijke stoffen. Met name ABS en ook HIPS, nylon, PCTPE, laybrick en laywood stoten slechte stoffen uit, zoals Caprolactam en styreen.

Untitled4

De grote verliezer in dit onderzoek is ABS, dit materiaal geeft de meeste vervuiling, terwijl PLA schoner en veiliger is dan voorheen gedacht, ook ten opzichte van het vorige onderzoek.

To cut a long story short: Als je met PLA print in een schone en goed geventileerde ruimte is er helemaal niets aan de hand. Ga je ABS zitten snuiven in een klein en dicht hok, heb je op termijn mogelijk wel een probleem.

3d printing fume chamber active carbon thingiverse
Je kunt ook zelf eenvoudig een dampkamer maken
Toon meer gerelateerde berichten
Toon meer door Maarten Verkoren
Toon meer in 3D-Science

Één reactie

  1. Jos Scheepers

    3 februari 2016 op 12:30

    Kunnen jullie een link plaatsen naar het originele onderzoek.

    Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Is de Foodini 3D-voedselprinter al wat opgeschoten?

Voedsel kant en klaar uit de printer. Al in 2013 verschenen de eerste artikelen over deze …