Home 3D-Lifestyle Nieuw leven voor oldtimers door 3D-printing

Nieuw leven voor oldtimers door 3D-printing

4 min lezen
0

3D-printing is een geweldige uitkomst voor mensen met klassieke auto’s. Dit heeft meerdere redenen, maar de voornaamste reden is de creatie van onderdelen die niet meer te krijgen zijn.

Een andere reden is het lage volume van de productie van de onderdelen. De originele onderdelen werden door middel van spuitgieten geproduceerd met een mal. Deze mallen zijn erg duur en alleen bij het produceren van hogere aantallen interessant. Dit is dus niet meer nodig nu onderdelen door middel van 3D-printing ‘on-demand’ geproduceerd kunnen worden.

Mensen met een oldtimer ondervinden het regelmatig: een onderdeel van hun liefdevolle hobby wordt niet meer gemaakt of is zo ontzettend zeldzaam geworden dat er zeer moeilijk aan te komen is. Vaak zijn de onderdelen ook nog eens erg duur.

car2

3D-printing kan voor een ommekeer voor deze industrie zorgen en een revival creëren van échte klassieke auto’s op straat. Je kunt nu namelijk oude onderdelen digitaal inscannen met een 3D-scanner en deze via software omzetten naar een printbaar model. Tv-presentator en comedian Jay Leno doet dit al jaren (zie de video hieronder), maar steeds meer liefhebbers van klassieke auto’s beginnen het door te krijgen.

3D-geprinte onderdelen zijn vaak nog duur (vooral in metaal e.d.) maar voor deze industrie valt dat reuze mee. Originele onderdelen zijn vaak net zo duur of duurder maar zie daar nog maar eens aan te komen.

Zo heeft in Amerika iemand een zijspiegel geprint voor zijn Dodge uit 1934. In de tijd dat deze auto werd geproduceerd was een zijspiegel zeer luxe en slechts optioneel. Inmiddels zijn in de meeste staten van Amerika spiegels aan beide kanten van de auto verplicht.

Probleem: de spiegel aan de passagierskant is nooit gefabriceerd en bestaat dus niet als onderdeel.

De beste man deed wat iedereen kan doen tegenwoordig. Hij scande de zijspiegelarm van de bestuurderskant in met een 3D-scanner en creëerde zo een CAD-model. Dit model zette hij in spiegelbeeld (hoe passend) en maakte zo een digitaal model van een zijspiegel voor de passagierskant.

car3

car4

Dit model werd 3D-geprint en gezandstraald in aluminium. Na wat nabewerking en een laagje verf ziet het resultaat er fantastisch uit.

Een perfecte techniek dus voor liefhebbers van klassieke auto’s die behoefte hebben aan onderdelen die aangepast, niet meer beschikbaar of nooit geproduceerd zijn.

Toon meer gerelateerde berichten
Toon meer door Jeroen Veger
Toon meer in 3D-Lifestyle

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

3D-printen van carbon fibre in stroomversnelling

De startup Arevo Inc uit Sillicon Valley heeft als eerste een fietsframe volledig in carbo…