Home 3D-Printen Nederlandse maakindustrie focust steeds meer op 3D-printing

Nederlandse maakindustrie focust steeds meer op 3D-printing

6 min lezen
0

Tijdens het Nevat-congres in het historische gebouw van Radio Kootwijk werd volop vooruit gekeken naar de toekomst. Een van de trends waar volop over gesproken werd, is 3D-printing.

Nevat, de branchevereniging van de Nederlandse maakindustrie, hecht veel belang aan de concurrentiepositie van de Nederlandse toeleveringsbedrijven. Die is lang heel sterk geweest, maar moet niet onder druk van de economische tegenwind blijven steken. Nevat-directeur Theo Koster verwoordde het als volgt: “Nederlandse bedrijven kunnen voorop lopen, maar dan moeten ze wel aanhaken aan bijvoorbeeld de ontwikkelingen in Duitsland. Zij gaan met industrie 4.0 een geheel andere inhoud geven aan de automatisering in de industrie. We zien en volgen ook deze trend en ik denk dat de Nederlandse bedrijven binnen het geheel van flexibilisering voorop lopen. Je moet wel als onderneming hiervoor zijn geëquipeerd. En hierbij kunnen en willen we onze leden de helpende hand bieden en de nodige ondersteuning verlenen.”

IMG_8898

Vandaar ook dat er een dag georganiseerd waar veel nadruk gelegd werd op de mogelijkheden van digitalisering en automatisering. Robotica, 3D-printing en andere trends spelen daarin een grote rol, tevens werd er benadrukt dat er nog veel te halen valt qua omzet in bijvoorbeeld Duitsland.

Dagvoorzitter Herman van Bolhuis: “Het is van groot belang dat de Nederlandse maakindustrie de slag niet mist. Op verschillende congressen in het buitenland kwam ik helaas geen Nederlanders tegen. Het investeringsklimaat rondom 3D-printing is niet om over naar huis te schrijven. Bedrijven twijfelen over welke machine ze moeten aanschaffen, hoe snel ze worden ingehaald door nieuwere machines en of ze het zich wel kunnen veroorloven dergelijke investeringen te doen terwijl we in economisch zwaar weer zitten. Dit terwijl de innovaties rondom de derde generatie juist de grootste groei aller tijden beloven en derhalve juist dé manier zijn om uit de crisis te geraken.”

IMG_8889

Van Bolhuis vervolgt: “Door gebruik te maken van nieuwe mogelijkheden die een productiemethode zoals additive manufacturing biedt, kunnen bedrijven slimmer produceren, kosten besparen, sneller met nieuwe onderdelen of eindproducten komen en zelfs heel nieuwe businessmodellen aanboren. Als je kijkt hoe hard het nu al gaat in landen als de Verenigde Staten, Engeland en Duitsland, maar ook bijvoorbeeld België waar Materialise onlangs een Nasdaq-notering kreeg, heeft het Nederlandse maakbedrijfsleven nog wel een duwtje in de rug nodig teneinde de drempels te verlagen om in te stappen. Een goede manier om dit te doen, is via een coöperatie waarmee allerlei soorten professionele 3D-printers en 3D-scanners aangeschaft en gebruikt worden door alle bedrijven en kennisinstellingen. Hiermee worden de risico’s gespreid en de kennis en innovatie versneld.”

3D-geprinte manchetknopen voor de sprekers
3D-geprinte manchetknopen voor de sprekers

Het bedrijf Assembl3d, waar Van Bolhuis partner is, praat niet alleen over dit soort oplossingen maar presenteerde er onlangs een plan voor dat door overheden, bedrijfsleven en kennisinstellingen met gejuich ontvangen werd. Assembl3d is momenteel druk doende de 3D Makers Zone in de regio Groot-Amsterdam (van IJmond tot Almere en alles daar tussenin) te realiseren.

Spannende tijden dus voor de Nederlandse maakbedrijven, wij zijn heel benieuwd naar welke topinnovaties er binnenkort uit Nederland te melden zijn!

IMG_8893 IMG_8896

 

Hieronder nog wat fraaie plaatjes van de locatie waar het congres plaats vond: Radio Kootwijk.

IMG_0001

IMG_8884 IMG_8885 IMG_8886

Toon meer gerelateerde berichten
Toon meer door Maarten Verkoren
Toon meer in 3D-Printen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Is de Foodini 3D-voedselprinter al wat opgeschoten?

Voedsel kant en klaar uit de printer. Al in 2013 verschenen de eerste artikelen over deze …