Home 3D-Printen Nederlandse chocoladefabriek verbetert processen met 3D-printen

Nederlandse chocoladefabriek verbetert processen met 3D-printen

6 min lezen
0

3D-geprinte chocolade klinkt erg lekker! Het liefst zou ik nu al in staat zijn om alle vormen te 3D-printen, maar dat lukt nog niet echt. Want hoewel 3D-geprinte chocolaatjes zelf misschien niet zo ver zijn als gehoopt, heeft de technologie wel al een impact op de chocolade-industrie.

Er is veel werk dat achter de schermen gebeurt in de wereld van het maken van chocolade, niet per sé een freak als Willy Wonka die kinderen mishandelt, maar we weten lang niet alles.

Zo wordt sinds kort het haakvormige onderdeel van een machine die betrokken is bij het verpakken van de chocolaatjes 3D-geprint met een Stratasys 3D-printer. Het is een eenvoudig stuk, dat wordt gebruikt om de chocolaatjes op een lopende band te tillen, maar de functie is van vitaal belang en het bedrijf moet het onderdeel ongeveer drie keer per maand vervangen. Dit onderdeel moest telkens met de hand worden gemaakt, dit kost per keer ongeveer een maand, en een extra storing kon het productieproces enorm vertragen. De introductie van de mogelijkheid om de onderdelen op de Stratasys Fortus 450mc Production 3D-printer 3D te printen was een gamechanger voor The Chocolate Factory.

Een betrokkene: “Het is cruciaal dat de verpakkingsmachine altijd operationeel is, vooral tijdens hectische periodes zoals Kerstmis. Met de productiemethode van Stratasys kunnen we op verzoek aangepaste vervangende onderdelen produceren die net zo effectief kunnen presteren als de onderdelen van metaal. We kunnen binnen een week 3D-printen en leveren aan The Chocolate Factory, wat essentieel is om de continuïteit van de productielijn te waarborgen.”

Het nieuwe onderdeel helpt niet alleen problemen van uitvaltijd te verminderen vanwege de snellere productietijd, het valt ook minder vaak uit en is minder duur om te maken, het scheelt ongeveer 60%. Het nieuwe onderdeel heeft een spervuur ​​aan tests doorstaan ​​en heeft bewezen de capaciteit van de verpakkingsmachine te vergroten; de hardheid van het materiaal dat wordt gebruikt om het te maken werkt om de levensduur te verlengen. The Chocolate Factory bekijkt nu of het mogelijk is om andere problemen of delen van het proces aan te pakken die zouden kunnen profiteren van de snelheidsverhoging en lagere kosten die 3D-printen mogelijk heeft gemaakt. Nadav Sella, hoofd van de Emerging Solutions Business Unit van Stratasys, beschreef de impact van 3D-geprinte componenten op:

“We zijn getuige van de groeiende vraag naar 3D-geprinte productieonderdelen en vervangingsonderdelen van industriële machines, met name voor verpakkingsmachines. Deze machines vereisen een hoge mate van maatwerk vanwege de grote verscheidenheid aan producten die worden verpakt. In veel gevallen kan het gebruik van additieve fabricage niet alleen tijd en kosten besparen tijdens de fabricage van dergelijke machines, het kan ze ook efficiënter maken door gewicht te verminderen, het ontwerp te vereenvoudigen en de functionaliteit te vergroten.”

The Chocolate Factory biedt vijftig verschillende smaken die kant en klaar zijn om te worden verwerkt tot chocolademelk. Ze maken ook tal van lekkernijen, van truffels tot repen (o.a. van het merk Johnny Doodle). Er wordt tevens onderzocht of 3D-printen gebruikt kan worden om mallen te maken voor chocoladerepen.

Toon meer gerelateerde berichten
Toon meer door Maarten Verkoren
Toon meer in 3D-Printen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Is de Foodini 3D-voedselprinter al wat opgeschoten?

Voedsel kant en klaar uit de printer. Al in 2013 verschenen de eerste artikelen over deze …