Home 3D-Gear NASA-wetenschappers repliceren Mars-steen via 3d-printing

NASA-wetenschappers repliceren Mars-steen via 3d-printing

2 min lezen
0

nasa-finished_meteorite-3D-printed-1

Het is niet helemaal hetzelfde als een echte steen van Mars naar de aarde brengen, maar het principe is toch wel heel erg leuk. Op basis van foto’s van een steen die op Mars gevonden is door de panorama camera van de NASA, kunnen nu nadat de foto’s naar de aarde gezonden zijn 3D-geprinte replica’s gemaakt worden.

Het gaat om een meteoriet die in 2009 gevonden is en die Block Island heet. Dit is de grootste meteoriet die tot op heden op Mars gevonden is. De meteoriet bevat ijzer en nikkel en is erin geslaagd om via een gunstige hoek te landen op Mars waardoor hij de inslag heeft overleefd en niet in stukken uiteen is gevallen. 

nasa-finished_meteorite-3D-printed-2 nasa-finished_meteorite-3D-printed-3 nasa-finished_meteorite-3D-printed-5

Er zijn precieze metingen en foto’s vanuit verschillende hoeken genomen door de Mars rover met PanoramaCam. Op basis daarvan kon een 3D-model gemaakt worden. Omdat niet alle vierkante centimeters van de steen in beeld waren gebracht, kon er geen compleet 3D-model gemaakt worden. Inmiddels is dit opgelost en zijn de missende gegevens ingevuld.

Probleem was nog wel dat het model veel groter was dan de printruimte van de 3D-printer. Dit werd opgelost door de meteoriet in 11 delen op te hakken en die afzonderlijk te printen en daarna te combineren.

nasa-finished_meteorite-3D-printed-4

Toon meer gerelateerde berichten
Toon meer door Maarten Verkoren
Toon meer in 3D-Gear

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Is de Foodini 3D-voedselprinter al wat opgeschoten?

Voedsel kant en klaar uit de printer. Al in 2013 verschenen de eerste artikelen over deze …