Home 3D-Innovation MIT ontwikkelt inkt die de kleur van 3D-geprinte objecten verandert

MIT ontwikkelt inkt die de kleur van 3D-geprinte objecten verandert

5 min lezen
0

Er komt een dag dat je de kleur van je favoriete shirt of armband aanpassen aan de rest van je outfit.

Nieuw onderzoek van MIT, vrijgegeven op maandag, beschrijft een methode genaamd ColorFab voor het opnieuw kleuren van 3D-geprinte objecten nadat ze zijn 3D-geprint. De methode combineert software, hardware en speciale 3D-inkt.

De inspanning is gericht op het verminderen van verspilling: je hoeft niet opnieuw iets af te 3D-printen om de kleur te wijzigen.

“Fabrikanten en ontwerpers besteden aanzienlijke hoeveelheden tijd, energie en geld aan het opnieuw printen van ontwerpen wanneer ze de eerste keer niet precies goed uitkomen,” vertelde Stefanie Mueller, co-auteur van het artikel en professor aan het Computer Science and Artificial Intelligence Lab van MIT.  “Dit soort technologie kan helpen de hoeveelheid afval die wordt geproduceerd door het updaten van producten te minimaliseren.”

Het MIT-team zegt dat hun onderzoek een stap dichter bij het bieden van een oplossing komt.

De methode maakt gebruik van een speciale 3D-printbare inkt die van kleur verandert wanneer deze wordt blootgesteld aan UV-licht. De nieuwe kleur blijft behouden, zelfs nadat het licht is weggehaald.

Op de ColorFab-interface kunnen gebruikers een 3D-model uploaden, een kleurenpatroon kiezen en het object 3D-printen. MIT gebruikt een UV-lamp om de 3D-pixels van een item van transparant naar gekleurd te wijzigen, en een standaard kantoorprojector om deze van gekleurd in transparant te veranderen.

De inkt, ontwikkeld door MIT, omvat een basiskleurstof, een “foto-initiator” en “licht-aanpasbare” kleurstoffen. De laatste brengt de kleur in de basiskleurstof naar voren, terwijl de foto-initiator de basiskleurstof tijdens het 3D-printen hard laat worden. De inkt kan hun uiterlijk wijzigen van transparant in gekleurd bij blootstelling aan bepaald licht.

De onderzoekers zeggen dat ze de kleur van een object in ongeveer 20 minuten kunnen veranderen, maar geloven dat het in de toekomst minder tijd zal kosten naarmate de methode verbetert. Nog een nadeel: voor nu kunnen de kleuren korrelig lijken.

Hoewel het onderzoek is gericht op veel voorkomende 3D-geprinte materialen zoals plastic, kan het uiteindelijk worden gebruikt op een groot aantal andere items, zoals metalen voor sieraden.

“Accessoires zoals oorbellen, armbanden, halskettingen en slimme horloges worden meestal elke dag gedragen, waardoor het moeilijk is om een ​​kleur te kiezen die past bij alle outfits,” zegt het artikel. “Met ColorFab kunnen dergelijke accessoires opnieuw worden ingekleurd afhankelijk van wat de gebruiker draagt.”

Het kan ook een impact hebben op retailers, aldus de onderzoekers. Zo kunnen winkels hun producten in realtime aanpassen en kunnen shoppers een enkele outfit in verschillende kleuren uitproberen.

“Ik ben hoopvol dat dit soort systemen in de toekomst kunnen helpen consumenten aan te moedigen om meer aandacht te besteden aan hun aankopen en misschien gewoon iets kopen in plaats van het in elke kleur te kopen,” zei Mueller.

Toon meer gerelateerde berichten
Toon meer door Maarten Verkoren
Toon meer in 3D-Innovation

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Is de Foodini 3D-voedselprinter al wat opgeschoten?

Voedsel kant en klaar uit de printer. Al in 2013 verschenen de eerste artikelen over deze …