Home 3D-Gear Middeleeuwse schedelcrypte helemaal 3D-gescand

Middeleeuwse schedelcrypte helemaal 3D-gescand

8 min lezen
0

De afdeling archeologie van de Universiteit van Sheffield voert samen met de Advanced Manufacturing Research Centre (AMRC) en Boeing een ongebruikelijk maar zeer interessant project uit. De partners gebruiken 3D-scantechnologie om een gedetailleerd virtueel model van een middeleeuws knekelhuis te maken. Deze schedelcrypte is een van de slechts twee overgebleven knekelhuizen die nog bestaan in het Verenigd Koninkrijk.

Knekelhuizen, met een mooi woord ossuaria (van het latijnse woord voor bot, os), zijn kamers die menselijke skeletresten bevatten. Het ossuarium waar dit project plaats vindt, is in de Rothwell Charnel Chapel. Deze kapel, bevat een crypte, gelegen in de Kerk van de Heilige Drievuldigheid in Rothwell, een historisch marktstadje in het district Kettering van Northamptonshire in Engeland. Onder de vloer van de kerk ligt dus de crypte, zoals dat typisch vaak voorkwam in de middeleeuwse kerken.

rothwell-holy-trinity-306

Het scannen van de kapel en de inhoud ervan is een belangrijke stap in het behoud van de gegevens voor toekomstig gebruik. Een doctoraal onderzoeker van de Vakgroep Archeologie aan de Sheffield University en lid van het projectteam, Jennifer Crangle, verklaarde:

“Terwijl de stapels botten door o.a. zuurstof afgebroken blijven worden, zullen we in de toekomst de massa van de botten kunnen vergelijken met de scangegevens, waardoor we eventuele veranderingen in de tijd kunnen documenteren. Door de gegevens om te zetten in een virtual reality model krijgen we een permanente registratie van een unieke locatie, waardoor onderzoekers en bezoekers de exacte structuur van de gehele crypte te zien krijgen. ”

5722925000_fcb7337d17_b

Het team is bezig met het creëren van een precieze en permanente registratie van de 13e-eeuwse crypte, waar de skeletresten rusten van ongeveer 1500 personen, van wie sommigen aanvankelijk werden begraven op het kerkhof en later verplaatst werden naar de crypte. In 1580 of daaromtrent, werd een nieuw ziekenhuis gebouwd op het terrein en toen werden meer overblijfselen verplaatst naar de crypte.

Volgens de website van de kerk, werd op een bepaald moment besloten de crypte te reorganiseren. De schedels werden op planken ten toon gesteld en de dijbenen tussen twee grote vierkante palen in het midden van de ruimte geplaatst. Waarom schedels en bovenbenen? Volgens middeleeuws bijgeloof, waren dat de delen van het skelet die noodzakelijk waren om het lichaam klaar te maken voor de wederopstanding.

Skullsheader

Men dacht oorspronkelijk dat ossuaria werden gecreëerd zodat de botten van de overledene op een of andere manier konden worden hergebruikt, maar nu denkt men dat ze eigenlijk beschouwd werden als bedevaartsoorden tijdens de middeleeuwen. Ze waren heel gewoon in de christelijke Europese landen, maar de meerderheid van degenen die zich in Engeland bevonden, werden vernietigd na de protestantse Reformatie.

Nu zijn er nog slechts twee van dergelijke plekken over in het geheel van het Verenigd Koninkrijk en de botten worden geleidelijk aan slechter van kwaliteit, zodat het project niet op een beter moment had kunnen komen. Het team gebruikte een Leica ScanStation P20 laser radar scanner om het interieur van de crypte te digitaliseren. Het apparaat blijft op één plaats, draait langzaam een ​​volledige 360 ​​graden, zodat een zo gedetailleerd mogelijk beeld kan worden opgenomen.

Tom-Hodgson-operating-the-Leica-ScanStation-P20-laser-radar-inside-the-Rothwell-Holy-Trinity-Church-Ossuary.

“De werkwijze is een zeer snelle manier om veel gegevens te verzamelen, die zullen worden ingebouwd in een 3D-beeld of virtual reality model van de binnenkant van het ossuarium, ” aldus een van de onderzoekers.

Aangezien crypten zich bijna altijd onder de vloer van een kerk bevinden, is de manoeuvreerruimte beperkt. Het verplaatsen van de scanapparatuur van plaats tot plaats in zo’n afgesloten ruimte is niet mogelijk, maar met de Leica ScanStation P20 kon de onderzoeksgroep een grote hoeveelheid informatie verzamelen.

Zoals het geval is met vergelijkbare projecten, met inbegrip van delen van de grot van Lascaux in Zuid-Frankrijk en het Graf van King Tut in Egypte, maakt het 3D-scannen het ook mogelijk om 3D-geprinte replica’s van artefacten en plekken te produceren. Daarbij worden de originele objecten en locaties beschermd tegen schade die veroorzaakt wordt door de elementen en door de bezoekers en de replica biedt toch nog waardevolle inzichten voor degenen die het bezoeken, bekijken en bestuderen. Misschien zal dit uiteindelijk ook het geval kunnen zijn met de Rothwell crypte en haar inhoud.

Toon meer gerelateerde berichten
Toon meer door Maarten Verkoren
Toon meer in 3D-Gear

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Is de Foodini 3D-voedselprinter al wat opgeschoten?

Voedsel kant en klaar uit de printer. Al in 2013 verschenen de eerste artikelen over deze …