Home 3D-Science McDonald’s 3D-print een gek rietje voor koffieshake

McDonald’s 3D-print een gek rietje voor koffieshake

5 min lezen
0

Ja, je hoort het goed, zelfs de fastfoodreus gaat innoveren. McDonald’s waait natuurlijk niet zomaar met elke wind mee, maar als de hype groot genoeg is, doen de hamburgerbakkers ook een duit in het zakje. Hoe gaat McDonald’s dan de wereld veranderen? Ze gaan rietjes 3D-printen. Jaja, you heard it here first!

Nadat McDonald’s eerder al Starbucks na ging doen en ook megabakken gevuld met koffie, suiker, slagroom, suiker, chocola, suiker, karamel, suiker en andere gekke ingrediënten begon te serveren, is het tijd voor 3D-printing. Want hip. En helemaal hip als je dan ook nog een wetenschappelijk klinkende naam kiest voor je rietje. Wat dacht je van STRAW? Klinkt gewoontjes? Nee, het is een afkorting van Suction Tube for Reverse Axial Withdrawal. Zou ook een project van de NASA kunnen zijn…

De STRAW is speciaal ontworpen voor de nieuwe seizoensvariant, het gelaagde koffieproduct genaamd Chocolate Shamrock Shake, een soort combinatie van een milkshake en een kopje koffie. Ewww, ja, schrijver dezes drinkt nog liever een liter Monster Energy dan koffie met munt en chocola en slagroom. Oh ja, en heel veel suikersiroop. Happy times! Maar goed, ik weet ook wel, Saint Patrick’s Day komt er aan en dat is heel groot in Amerika, dus McDonald’s moet ook wat. Maar ja, als je een gelaagde milkshake-koffie gaat drinken met een rietje, krijg je niet echt een goede uitgebalanceerde smaak. En als je bruin met groen gaat roeren, krijg je een vieze kleur. Dus moet er een rietje komen dat tegelijk uit beide lagen tankt.

Het ontwerp voor dit rietje doet denken aan een combinatie van de buizen onder je aanrecht en een fluit, want er zitten op meerdere plekken gaatjes in. Daar is over nagedacht! Het eerste ontwerp namelijk was een dubbel rietje met een pijpje dat naar de onderste laag ging en een pijpje dat korter was en alleen de bovenste laag pakte. Maar de ontwikkelaars kwamen er al gauw achter dat naarmate de beker leeggedronken werd, het korte rietje alleen nog lucht zou tanken. Dan gaat iedereen luidkeels zitten boeren in de Mac en dat maakt het nóg onsmakelijker dan het allemaal al is.

Er moesten heel wat prototypes aan te pas komen voordat de optimale variant eruit rolde. Een J-vormig rietje wat zowel uit de bovenste laag als uit de onderste laag drinkt. Het extra gaatje aan de onderkant van de J zorgt ervoor dat de drinker geen lucht hapt als de drank bijna op is. McDonald’s begint met 2.000 rietjes uit te delen in 80 steden en als ze een succes zijn, gaan ze over op massaproductie.

Toon meer gerelateerde berichten
Toon meer door Maarten Verkoren
Toon meer in 3D-Science

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Is de Foodini 3D-voedselprinter al wat opgeschoten?

Voedsel kant en klaar uit de printer. Al in 2013 verschenen de eerste artikelen over deze …