Home 3D-Science Materialise maakt 3D-geprinte heupimplantaten voor 5 patiënten

Materialise maakt 3D-geprinte heupimplantaten voor 5 patiënten

3 min lezen
0

Het Belgische aan de NASDAQ genoteerde bedrijf nam deel aan een studie met de orthopedische afdelingen van University Children’s Hospital Basel (UKBB) in Zwitserland en het Righospitalet in Kopenhagen in Denemarken. De resultaten hebben nieuwe technieken opgeleverd voor het reconstrueren van periacetabulaire defecten die veroorzaakt zijn door tumoren. Het onderzoek leidde tot 3D-geprinte heupimplantaten voor een groep patiënten die leden aan botkanker.

Het was in deze casussen van groot belang dat de implantaten exact op maat zouden zijn omdat door de ziekte en de behandeling ervan veel schade was aangericht aan het bot. Dit was niet op te lossen met een standaardimplantaat. Na drie jaar onderzoek was men instaat om de heupgebieden van de vijf patiënten te reconstrueren met gebruik van de aMace-technologie van Materialise. Eerst maakten de techneuten CT- en MRI-scans. Voor twee patiënten waren ze in staat om de tumoren te lokaliseren en verwijderen door gebruik te maken van 3D-geprinte chirurgische voorbeelden die gebaseerd waren op de scans. Daarna gebruikten de onderzoekers opnieuw de CT-scans om patiëntspecifieke 3D-geprinte platen te maken. Met slechts één operatie werden deze geïmplanteerd.

Het gebruik maken van chirurgische modellen gebaseerd op 3D-scans, helpt de artsen enorm om zich voor te bereiden op de operatie. De modellen worden ook gebruik in het voorlichten van de patiënten en hun familie en tevens bij het opleiden van medische studenten die zo precies kunnen zien hoe allerlei tumoren eruit zien en waar ze zitten en hoe ze schade aanrichten in het lichaam. De resultaten van operaties worden zo beter en ook het lijden van de patiënten wordt sterk verlicht.

Tevens zijn de kosten lager.

Toon meer gerelateerde berichten
Toon meer door Maarten Verkoren
Toon meer in 3D-Science

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Is de Foodini 3D-voedselprinter al wat opgeschoten?

Voedsel kant en klaar uit de printer. Al in 2013 verschenen de eerste artikelen over deze …