Home 3D-Lifestyle Industrieel 3D-printen in de olie- en gassector in de lift

Industrieel 3D-printen in de olie- en gassector in de lift

4 min lezen
0

Hoewel hobbyisten, onderzoekers en fabrikanten zijn allemaal heel optimistisch over de 3D-printingrevolutie in de nabije toekomst, heeft Gartner zich bewezen als een van de meest betrouwbare bronnen die er is als het gaat om groei van de markt. Hun eerdere voorspelling dat 10% van de mensen in de ontwikkelde wereld over 3D-geprinte producten zal beschikken in 2019 is dan ook veelbelovend. Maar zoals Gartner Research Director Morgan Eldred onlangs onthulde op het Gartner Symposium / ITxpo in Dubai, is ook het industriële 3D-printen in opkomst. Vooral olie- en gasbedrijven maken veel kans om te profiteren van de technologie en Gartner voorspelt dat in 2019 tien procent van alle olie-en-gasbedrijven voor een deel afhankelijk zullen zijn van 3D-printing productie.

slm-nasa-cusing-rocket-part-640x353

Hoewel de technologie er nog niet helemaal klaar voor is om voor grootschalige fabricage te zorgen, biedt het al veel voor industrieën die afhankelijk zijn van hoogwaardige metalen onderdelen op grote schaal, zoals de olie- en gassector. De voorspelling dat 10 procent van de bedrijven in die branche 3D-printen zal gaan gebruiken voor de productie van onderdelen klinkt niet al te vreemd in dat perspectief. Op de korte termijn voorspelt Gartner dat 3D-printing een sterke versnelling zal inluiden van prototyping, productie en verbeteren van componenten, en dat ook nog eens op een kosteneffectievere manier. Op de lange termijn kan de technologie ook de manier waarop dergelijke onderdelen worden geproduceerd veranderen – met name in afgelegen locaties waar transport zorgt voor vertragingen.

Generic-oil-image-1071

Er zijn wel bepaalde kwesties en issues die getackled moeten worden voordat 3D-printing op grotere schaal toegepast kunnen worden in de industriële omgeving. Deze issues liggen vooral op het gebied van intellectueel eigendom, ICT, processen, systemen en veiligheid.

Brackets_001

Als die problemen opgelost zijn, en dat moet kunnen, kan het gebruik van 3D-printen niet alleen zorgen voor het verbeteren van bestaande bedrijfsprocessen en de producten, maar zal deze technologie ook leiden tot innovatie en het creëren van nieuwe producten, nieuwe businessmodellen en nieuwe manieren om te concurreren.

Toon meer gerelateerde berichten
Toon meer door Maarten Verkoren
Toon meer in 3D-Lifestyle

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Is de Foodini 3D-voedselprinter al wat opgeschoten?

Voedsel kant en klaar uit de printer. Al in 2013 verschenen de eerste artikelen over deze …