Home 3D-Printen HP zet in op explosieve groei 3D-printmarkt

HP zet in op explosieve groei 3D-printmarkt

20 min lezen
0

Eerder kreeg 3Dprint Magazine al een sneak-preview-presentatie onder ogen van de nieuwe industriële 3D-printers van HP en werd al een tipje van de sluier opgelicht. Vorige week mochten we op uitnodiging een kijkje nemen bij HP zelf in Sant Cugat in Spanje. Want daar worden de baanbrekende nieuwe 3D-printers van Hewlett Packard ontwikkeld en getest.

Bij ons bezoek aan HP werden we bestookt met presentaties, namen we interviews af en kregen we een rondleiding door het lab. Daarom zullen we in een aantal artikelen de komende weken jullie informeren over de plannen van HP op het 3D-printvlak.  Vandaag deel 1: De visie van HP op de 3D-printmarkt.

13

Als we kijken naar de huidige markt op het gebied van industrieel 3D-printen in kunststoffen komen we al snel uit bij de ‘Grote Drie’: 3D Systems, Stratasys en EOS.

Het Duitse EOS is overduidelijk marktleider als het gaat om SLS-printers voor het sinteren van nylonpoeder tot hoogwaardige kunststofproducten.

Het Amerikaanse Stratasys was altijd marktleider op het gebied van FDM-printers. Dit was totdat de patenten vervielen en we sinds 2009 voor een kleine tweeduizend euro ook een FDM-printer zoals een Ultimaker of een Makerbot op ons bureau konden hebben staan. MakerBot werd overgenomen en sinds de overname van het Israëlische bedrijf Objet heeft Stratasys ook de Polyjet-technologie in handen. Dit is een unieke 3D-printtechniek waarmee je prachtige full-color photopolymeren mee kan printen (full-color glanzende plastic producten).

3D Systems heeft een breed scala aan 3D-printers, ook op de consumentenmarkt. Ze staan voornamelijk bekend om de Projet-series met diverse high-end printers die gebruik maken van verschillende technieken om plastic objecten en onderdelen te printen. 3D Systems nam verder ook het bedrijf Zcorp over, de fabrikant van de Zcorp 3D-printers waarmee in full-color sandstone objecten kunnen worden geprint. Denk aan de 3D-geprinte full-color selfies die je op een gegeven moment zelfs bij de HEMA kon bestellen.

Tijdens de turbulente jaren op de 3D-printmarkt in de jaren 2009-2014 vonden er dus tal van overnames plaats. Een nieuw bedrijf met een nieuw 3D-printidee of -technologie hoefde maar op de markt te komen of het werd overgenomen door 3D Systems of Stratasys.

In deze zelfde periode zat HP absoluut niet stil. HP had de HP DesignJet gelanceerd, een professionele FDM-printer die gelijkwaardig was aan die van Stratasys. Serieuze onderhandelingen vonden plaats voor een overname van het Israëlische Objet, maar de gesprekken leidden uiteindelijk tot niets en Stratasys ging er met ‘de buit’ vandoor.

HP trok zich terug en kondigde in oktober 2014 aan te komen met een revolutionaire 3D-printer die zou kunnen printen met een ongekende snelheid. HP ging zogezegd 3D-printing opnieuw uitvinden. De techniek moest alleen wel nog even ontwikkeld worden.

HP is niet de eerste grote fabrikant van traditionele ‘2D-printers’ die zich op de 3D-printmarkt begeeft. Het Japanse RICOH trad vorig jaar ook al toe tot de markt. Zij kwamen in oktober vorig jaar met een SLS-printer op de proppen, eigenlijk niet veel anders dan de SLS-printers van EOS.

HP komt nu echter met iets nieuws. Een 3D-printtechniek die anders is dan alles wat er op dit moment te vinden is. Een techniek waarmee ze, volgens henzelf, marktleider zullen worden op de 3D-printmarkt.

Uit de eerste presentaties die we op de locatie bij HP in Spanje te zien krijgen is het duidelijk dat we hier te maken hebben met ‘het nieuwe HP’.  Nieuwe HP? Ja. Het zijn namelijk roerige tijden bij HP. Na 76 jaar splitste ongeveer zeven maanden geleden HP zich op in twee afzonderlijke bedrijven, namelijk Hewlett Packard Enterprise en HP Inc.

Waar Hewlett Packard Enterprise zich richt op de verkoop van servers, software en bijvoorbeeld (cloud)opslag richt HP Inc. zich op printers, printing solutions, laptops en PC’s. De huidige 3D-printlijn valt dan ook onder HP Inc.
We krijgen een toekomstbeeld te zien waarin HP actief is in ‘the world of blended reality’. Technologieën en ontwikkelingen als Internet of Things, Virtual Reality, Augmented Reality en meer worden aangestipt als puntjes op de horizon voor HP. Maar wat vooral naar voren komt is dat in de nabije toekomst HP de marktleider wil zijn op het gebied van 3D-printing.

En HP wil dit realiseren met onder andere de nieuwe techniek die ze hebben ontwikkeld voor hun 3D-printers. Bovendien heeft HP aangekondigd jaarlijks 60 miljoen euro te pompen in R&D van hun 3D-printtechniek. De techniek heet MultiJet Fusion en werkt als volgt: Op een bouwplatform met poeder wordt op de juiste plekken vloeistoffen gedeponeerd, de zogenaamde ‘agents’.

De 3D-printer werkt met twee verschillende soorten ‘agents’, namelijk ‘fusing agents’ en ‘detailing agents’. De ‘fusing agents’ worden gebruikt voor de kern van het te printen object en zorgen voor een ijzersterke binding van het materiaal. De ‘detailing agents’ worden slechts gebruikt voor de buitenrand van het te printen object en zorgen, zoals de naam al aangeeft, voor een prachtig gedetailleerde buitenlaag.

Tijdens het deponeren van de ‘agents’ wordt het poeder waar de ‘agents’ op zijn gedeponeerd direct tot in de kern (voxel) uitgehard met energie. Dit gebeurd allemaal in één keer. Vervolgens wordt een nieuwe laag poeder neergelegd en het proces herhaalt zich. In het volgende artikel dat we wijden aan ons bezoek aan HP gaan we hier dieper op in.

Wat is er zo baanbrekend aan de 3D-printer van HP in vergelijking met de huidige industriële 3D-printers op de markt? Eigenlijk is die vraag vrij eenvoudig te beantwoorden: het zit hem in de kosten (laag) en de snelheid (zeer hoog).

Dit 3D-printproces is tot tien keer sneller dan de 3D-printers op de huidige markt die soortgelijke producten produceren. En de professionele variant van de printer wordt verkocht voor €150.000,-. Niet gek, want voor een printer die enigszins in de buurt komt qua productiemogelijkheden op de huidige markt betaal je minimaal het dubbele.

monino

Alex Monino – Go To Market Director, HP 3D-printers

Alex Monino (Go To Market Director, HP 3D-printers) vertelt in zijn interessante 3D-printmarktanalyse gelijk maar even dat HP niet gelooft in 3D-printers voor consumenten. HP heeft dan ook geen enkele ambitie om voor consumenten 3D-printers te ontwikkelen. Duidelijke taal. HP gelooft echter wel in 3D-geprinte objecten en onderdelen die door service providers voor consumenten worden geprint. Niet zo gek natuurlijk, gezien HP’s partnership met Shapeways.

2

Monino laat in een mooie grafiek duidelijk de groei van de 3D-printmarkt zien ten opzichte van de 2D-printmarkt en daaruit blijkt maar weer hoe klein de huidige markt van 3D-printing is. HP wil met zijn nieuwe 3D-printtechnologie een belangrijke rol spelen in verschillende sectoren, zoals Automotive, Aerospace, Consumer Goods & Electronics en Health Care. Volgens Monino zorgt de nieuwe 3D-printtechniek ervoor dat je veel minder snel over hoeft te gaan naar traditionele fabricagetechnieken zoals spuitgieten. Tot 50.000 stuks is met hun techniek 3d-printing nog interessant. HP spreekt dan ook over de volgende revolutie in 3D-printing / additive manufacturing.

web_HP_Ramon_Pastor hp-to-invest-60-million-year-sant-cugat-3d-printing-rd-center-7

Ramon Pastor – Vice President & General Manager 3D Printing Business HP

HP is echter niet uit op het inpikken van marktwaarde ten koste van de concurrentie.
“Waar wij bij HP uiteindelijk in geïnteresseerd zijn is de 3D-printmarkt uit te breiden en te laten groeien”, vertelt Ramon Pastor (HP Vice President & General Manager 3D Printing Business) ons. “Vandaag de dag is de markt eigenlijk nog piepklein, slechts 5 miljard dollar. De potentie van de hele 3D-printmarkt is echter 12 biljoen dollar. Het is in ons eigen voordeel als iedere speler op de markt een eigen invalshoek of expertise neemt en zo gezamenlijk de totale markt uitbreidt. Ten slotte heeft elke fabrikant een andere benadering. Wij doen bijvoorbeeld geen metalen. HP zal waarschijnlijk een aantal nichemarkten pakken en samen met de andere spelers in de markt de 3D-printmarkt doen groeien. Dat is goed voor hen en goed voor ons”

Uiteraard heeft HP hun gehele Multijet Fusion-techniek gepatenteerd. Pastor: “We hebben een groot portfolio van IP’s opgebouwd met meer dan tienduizend patenten van technieken waarmee we op Voxel-niveau objecten kunnen printen.” Voor de leken onder ons: een voxel is een pixel in drie dimensies.

Je zou dus kunnen zeggen dat het Multijet Fusion systeem dus een vrij gesloten systeem is, maar dat is verre van waar. Zoals we al eerder meldden, werkt HP wel met een open-source benadering aan materialen en software. “Echt iedere partij die voor onze 3D-printers materiaal wil produceren krijgt daar de kans voor. Deze materialen moeten echter wel een certificering hebben van HP”, verklaart Pastor. “Niet omdat het materiaal eigendom moet zijn van HP, maar om kwaliteit, veiligheid en betrouwbaarheid te kunnen garanderen.”

HP krijgt een klein deel van de opbrengst van de verkoop van het materiaal van derden via hun platform. Maar de verkoop van materialen is absoluut niet het businessmodel van HP. Pastor kijkt ons indringend aan en heeft daarover het volgende te melden: “De grootste fout in deze hele industrie is de belachelijke winst die wordt gemaakt met materialen. Wij doen daar niet aan mee. Door dit open platform willen we zorgen dat de prijzen van materialen drastisch zullen dalen en zo ook de kostprijs per 3D-geprint product.”

De fabrikanten van de materialen mogen zelf bepalen wat de prijs van een kilootje van hun poeder gaat kosten. HP zal zelf natuurlijk ook materialen maken voor haar 3D-printers en daarmee alvast de toon zetten qua prijs. We meldden het al eerder, maar het lijkt er nu dus echt op dat we eindelijk gezonde concurrentie op het gebied van materialen gaan krijgen voor industrieel 3D-printen. Goed nieuws, want volgens geluiden uit de markt is iedereen de huidige ‘scheermesjesbenadering’ spuugzat. Overigens iets waar HP zelf in het verleden met 2D-printers voor de consument ook niet vies van was.

Deze open benadering voor materialen geldt alleen wel slechts voor het poeder. De ‘agents’, de vloeistof die op het poeder wordt gedeponeerd, is echter altijd van HP. Er is dus geen mogelijkheid om als materiaalfabrikant deze vloeistoffen te produceren. En wat gaan die ‘agents’ kosten dan? Dat is nog niet helemaal duidelijk.

Ook op softwaregebied zou je de toetreding van HP op de 3D-printmarkt een verademing kunnen noemen. Niet zo gek, want we weten mede door de HP Sprout (de nieuwe all-in-one PC inclusief 3D-scanner en software) dat HP ook op dit gebied niet stil zit. Ook dit is een open platform met een SDK. Er komen dus plugins voor programma’s als Magics van Materialise. En met het oog op de partnership met Autodesk kunnen we ook binnen hun softwarepakketten het nodige verwachten.

Wij hopen natuurlijk dat hierdoor de andere spelers op de markt de hete adem in de nek zullen voelen en dit zal leiden tot de broodnodige updates van ook hún software. Want bij die programma’s moet je af en toe een halve wiskundige zijn om het digitale model op een bepaalde manier in je build chamber te plaatsen. Niet echt meer van deze tijd.

In het volgende artikel dat gewijd zal zijn aan ons bezoek aan HP gaan we iets dieper in op de technologie en partnerships.

Toon meer gerelateerde berichten
Toon meer door Jeroen Veger
Toon meer in 3D-Printen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

3D-printen van carbon fibre in stroomversnelling

De startup Arevo Inc uit Sillicon Valley heeft als eerste een fietsframe volledig in carbo…