Home 3D-Gear HP Lanceert 3D-printing ecosysteem en zet de 3D-printmarkt op z’n kop

HP Lanceert 3D-printing ecosysteem en zet de 3D-printmarkt op z’n kop

11 min lezen
0

Er werd al geruime tijd over gesproken en over gespeculeerd, maar vandaag tijdens RAPID lanceerde HP eindelijk haar 3D-printing ecosysteem. Volgens HP zelf zal dit de gehele 3D-printmarkt op zijn kop zetten. En als we kijken naar de twee 3D-printers, de specs en het open platform, zou dit best wel eens het geval kunnen zijn. Want dit is wat ons betreft waar de huidige 3D-printmarkt op zat te wachten. We leggen hieronder uit waarom.

hp2

HP lanceert twee high-end 3D-printers voor productie van eindproducten en prototypes, namelijk de HP Jet Fusion 3200 en de HP jet Fusion 4200. Zoals de namen al aangeven printen de machines met een soort MultiJet techniek. In tegenstelling tot SLS worden hier dus geen lasers bij gebruikt. De poeders worden door middel van een binder met elkaar verbonden tot een 3D-model. Bij deze nieuwe printers van HP gaat het alleen even wat sneller dan dat we gewend zijn dan bij bijvoorbeeld de huidige MultiJet printers en SLS-printers. Namelijk tot tien keer zo snel!

Schermafbeelding 2016-05-17 om 13.08.17
De printers van HP tegenover de rest van de huidige markt op een grafiek van snelheid en machineprijs

De machines zijn speciaal ontworpen voor 3D-print servicebureaus en bieden:

  • Een eenvoudige workflow en lagere kosten
  • Het printen van eindproducten voor een ongekende kostprijs
  • Een open platform voor materialen en software waardoor andere spelers in deze sectoren de innovatie kunnen helpen versnellen.

“Ons 3D-printplatform is uniek omdat het meer dan 340 miljoen voxels per seconde verwerkt waardoor we onze partners met onze 3D-printers radicaal snellere printsnelheden bieden voor het maken van functionele onderdelen en ook nog eens voor een ongekende prijs.”, zei president van HP’s 3D-printing business Stephen Nigro tijdens de lancering. “De nieuwe HP Jet Fusion 3D Printing Solution biedt een combinatie van snelheid, kwaliteit en kostprijs die we niet eerder gezien hebben binnen deze industrie. Bedrijven, organisaties en de maakindustrie kunnen hierdoor nu compleet anders gaan denken over design en hoe ze producten willen bieden aan haar klanten.”

3200 en 4200

Twee versies dus. De HP Jet Fusion 3200 en de 4200. Beide verschillen niet veel van elkaar, zien er hetzelfde uit, maar zijn wel gericht op verschillende markten. De 3200 is met een prijs van 130.000 dollar iets goedkoper dan de 4200 en is geschikt voor het produceren van prototypes binnen bedrijven. 3D-print servicebureaus zijn beter uit met de 4200 die veel grotere productieruns kan draaien, 25% sneller is dan de 3200 en ook goedkoper qua productiekosten. Het prijskaartje ligt alleen wel iets hoger, de 4200 kost 155.000 dollar.

hp3

Het ecosysteem van HP’s 3D-printers met software, de printers en de 3D Build Unit.

3D Build Unit

Wat verder uniek is aan de 3D-printers van HP is dat ze gebruik maken van een 3D Build Unit, een zeer slimme soort trolly die je de 3D-printer inrijdt. In deze 3D Build Unit zit het nieuwe poeder, de binder en wordt ook het poeder gerecycled voor de volgende build. De 3D Build Unit voorziet dus de componenten van de printer automatisch van nieuw materiaal. Verder leest de 3D Build Unit van alles uit, zoals de hoeveelheid poeder, de bouwtemperatuur en meer. Geen geknoei dus meer bij het vullen van je printer met nieuw poeder. Zo blijft alles mooi poedervrij.

Open platform

HP biedt dus een open platform voor zowel materialen als software. Dus geen moeilijke vendor lock-ins met gepatenteerde geheimzinnige materialen waar de concurrent niks van mag weten. Nee, HP gaat met kennisdeling en via innovatie met partners de markt aanjagen. Zo zien we het graag. Een verademing op de huidige markt!

Er worden dus gecertificeerde materialen van andere partners op het platform aangeboden. Dit zal niet alleen zorgen voor een lagere prijs maar zal ook leiden tot een snellere innovatie qua materialen en mogelijkheden. Deze materialen zullen, net als de verschillende software, in een app store worden aangeboden.

De totstandkoming van dit hele 3D-printing ecosysteem is ook al te danken aan het open platform van partners. HP werkte namelijk samen met de huidige 3D-printgservice marktleiders zoals Materialise en Shapeways, maar ook met grote bedrijven als Nike en BMW die in hun sector pioniers zijn in het toepassen van 3D-printing op de werkvloer. Verder zijn ook Johnson & Johnson, Jabil, Siemens, Autodesk en Protolabs partners van HP’s 3D-printing ecosysteem.

Lagere kostprijs

De materialen zijn door het open platform minder duur dan de huidige op de 3D-printmarkt. Bovendien kan veel poeder ook worden hergebruikt, maar liefst 80% kan bij de volgende print gewoon weer ingezet worden. Veel meer dan bijvoorbeeld SLS, waar je de helft van het niet gebruikte poeder slechts kan hergebruiken. Ook dit scheelt aanzienlijk in materiaalkosten. Tel daarbij op dat de printers van HP tot tien keer sneller zijn en je komt al snel tot een veel lagere kostprijs per product.

In de nabije toekomst

De ontwikkelingen rondom de 3D-printers van HP staat niet stil. Zo zijn er al verschillende elementen gepresenteerd die we in de nabije toekomst mogen verwachten en waar op dit moment druk aan gewerkt wordt. Als eerste: full color!

Schermafbeelding 2016-05-17 om 13.08.31
Functionele parts met kleuren dus. En met dezelfde eigenschappen en sterkte. Zo kun je dus high-end eindproducten printen voor bijvoorbeeld de automotive industrie met verschillende kleuren. En dat brengt behoorlijk wat voordelen met zich mee. Je kan namelijk elke afzonderlijke laag een kleur geven. Zo kun je bijvoorbeeld eenvoudig zien als er slijtage optreed bij het onderdeel als het onderdeel geel begint te worden en de tweede laag zichtbaar wordt. Verder werkt HP aan een techniek waardoor ook elementen kunnen worden meegeprint in het model die alleen met een UV-lamp te zien zijn. Handig voor bijvoorbeeld serienummering van parts.

Schermafbeelding 2016-05-17 om 13.08.42

Het volgende stokpaardje van HP’s 3D-plannen voor de nabije toekomst zijn sensors. IoT in je 3D-print dus en dat allemaal gewoon direct meegeprint in het model. Zo kun je met de HP-printers in de nabije toekomst sensors meeprinten in het model die uitlezen onder hoeveel stress het onderdeel staat of bijvoorbeeld wat de huidige temperatuur is.

Kortom, wij worden zeer enthousiast van deze launch van HP!

De HP Jet 4200 verschijnt dit najaar op de markt. De 3200 laat nog een jaartje op zich wachten en zal vanaf 2017 verkrijgbaar zijn.

 

Toon meer gerelateerde berichten
Toon meer door Jeroen Veger
Toon meer in 3D-Gear

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

3D-printen van carbon fibre in stroomversnelling

De startup Arevo Inc uit Sillicon Valley heeft als eerste een fietsframe volledig in carbo…