Home 3D-Culture & Design Grote objecten bouwen met lege flessen en 3D-geprinte verbindingen

Grote objecten bouwen met lege flessen en 3D-geprinte verbindingen

5 min lezen
0

Een project waarbij lege frisdrankflessen gecombineerd worden met 3D-geprinte verbindingsstukken leidt tot veelbelovende ontwerpen en mooie eindproducten in de vorm van grote en sterke objecten die weinig kosten en snel geproduceerd worden. Door middel van slimme software waarin je met frisdrankflessen als bouwstenen werkt en die de benodigde verbindingsstukken ontwerpt afhankelijk van de vormen die je kiest, heb je snel een object in handen dat voor een groot deel bestaat uit gerecycled PET-flessen.

Hoe werkt het? De software is ontworpen door het Duitse Hasso-Plattner Instituut (HPI) en heet TrussFab. Een Truss is een object dat veel gebruikt wordt om snel structuren op te bouwen, bijvoorbeeld bij evenementen, en andere objecten aan te bevestigen. Je kent ze wel van speakers en lichtsystemen. Het woord truss lijkt op tros en daar heeft het ook mee te maken. Het is een bundel van buizen die samen sterk zijn. De objecten die door de software worden ontworpen zijn verbindingsstukken die in combinatie met de lege PET-flessen resulteren in trussen waarmee gebouwd kan worden.

Het mooie aan het project is dat het veel sneller en veel goedkoper is om via deze techniek grote objecten te maken dan via conventionele bouwmethodes of via 3D-printing. De kracht zit hem in de combinatie van maatwerk en het recyclen van objecten die anders vaak als nutteloos worden beschouwd en weggegooid. De flessen lijken vaak slap, maar als je ze op een bepaalde manier gebruikt, worden ze (in dit geval in combinatie met andere flessen of in bepaalde hoeken en vormen) samen sterk. Mocht het gewicht geen bezwaar zijn, dan kan je een PET-fles ook sterk maken door hem met water te vullen.

De TrussFab-software zorgt er voor dat de juiste verdeling van de flessen wordt gedaan zodat berekend wordt hoe veel gewicht een as kan dragen. Via 3D-printing worden de connectoren gemaakt die de flessen in een sterke honingraat-achtige formatie verbindt. TrussFab ziet de flessen als balken en gebruikt ze om sterken structuren te ontwerpen, de zogeheten trussen, die gebaseerd zijn op gesloten driehoeken.

Deze structurele rangschikking voorkomt vervorming van het object. In de tekening zie je hoe het werkt.

Het team heeft het TrussFab-systeem gevalideerd door tafels en stoelen te ontwerpen en bouwen en zelfs een bijna 3 meter lange brug te maken die sterk genoeg is om een mens te dragen en ook een werkende boot voor twee personen en als klap op de vuurpijl een koepeltje van 5 meter lang, gemaakt van 512 flessen. Het team is van plan om deze innovatieve software binnenkort gratis aan te gaan bieden, dus spaar flessen!

Toon meer gerelateerde berichten
Toon meer door Maarten Verkoren
Toon meer in 3D-Culture & Design

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Is de Foodini 3D-voedselprinter al wat opgeschoten?

Voedsel kant en klaar uit de printer. Al in 2013 verschenen de eerste artikelen over deze …