Home 3D-Gear Getest: Refil ABS filament – gerecycled van autodashboards

Getest: Refil ABS filament – gerecycled van autodashboards

2 min lezen
0

Refil levert twee soorten filament: PET en ABS. Beide varianten zijn te verkrijgen in 1.75 mm en 2.85 mm. De ABS-variant is zwart, vanwege het feit dat het gemaakt is van oude autodashboards. Die kunnen verschillende kleuren hebben, maar als je recyclet, kun je eigenlijk alleen maar naar zwart. Het ABS is 100% gerecycled materiaal.

PET is transparant van kleur, dit komt omdat dit gemaakt is van bijvoorbeeld lege frisdrankflessen. Het PET is voor 90% van gerecycled materiaal gemaakt.

refi-process1-365x620

Het productieproces van Refilament is zowel eenvoudig als uniek: autodashboards en PET-flessen worden eerst verzameld, grondig gereinigd en versnipperd tot kleine plastic snippers. Vervolgens worden deze snippers gefilterd, gesmolten en geëxtrudeerd tot 1.75 mm en 2.85 mm diameter draden. Dit verse refilament wordt uiteindelijk op kartonnen spoelen gewikkeld (tevens gerecycled) waarna het in elke FDM-printer kan worden gebruikt.

refilament-poster-png-620x369

3Dprint Magazine testte beide filamenten en het resultaat is prima. Gelukkig. Want we hoopten dat dit mooie gerecyclede product het goed zou doen aangezien we dan weer met een geruster hart kunnen printen wetende dat we het milieu nóg minder belasten.

We printten een Self-Watering Planter (download hier op Thingiverse). Het reservoir printten we met ABS van Refil en het potje zelf met de PET. We moeten zeggen, beide kwamen er prachtig uit! Net op tijd voor de nieuwste hittegolf!

IMG_6977 IMG_6976 IMG_6978

 

Toon meer gerelateerde berichten
Toon meer door Maarten Verkoren
Toon meer in 3D-Gear

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Is de Foodini 3D-voedselprinter al wat opgeschoten?

Voedsel kant en klaar uit de printer. Al in 2013 verschenen de eerste artikelen over deze …