Home 3D-Science Gepersonaliseerd 3D-geprint mondstuk als wapen tegen slaapapneu

Gepersonaliseerd 3D-geprint mondstuk als wapen tegen slaapapneu

3 min lezen
0

24-1024x682

5 procent van de wereldbevolking lijdt aan slaapapneu. Je ademhaling wordt geblokkeerd door de keel en als gevolg hiervan kun je ’s nachts niet goed ademhalen. Lang niet iedereen van die 5 procent weet dat ze dit hebben, maar aanwijzingen dat je slaapapneu zou kunnen hebben, zijn de volgende symptomen: vermoeidheid, hartaanvallen, diabetes. Hoe komt dit?

Er zijn apparaten die op de patiënt aangesloten moeten worden via een masker om de ademhaling weer functionerend te krijgen, maar dit is behoorlijk ingrijpen. In Australië is een bedrijf in de tandheelkundige industrie erin geslaagd om dit probleem echter op te lossen voor veel patiënten. Ze scannen de mond, 3D-printen een mondstuk en geven dit aan de patiënt om ’s nachts in te doen. Dit mondstuk moet de ademblokkade in de keel opheffen.

Het hulpstuk verdeelt de lucht in twee gescheiden luchtwegen, waardoor die door de achterkant van de keel kan stromen zonder last te krijgen van obstakels in de neus, achterkant van de mond en tong.

14-1024x682 mouth-piece-3d-printed-3

Het is niet voor het eerst dat er een mondstuk wordt ingezet in de strijd tegen slaapapneu. Wat het nieuw maakt en veel beter dan zijn voorgangers, is de personalisatie voor iedere gebruiker. Via een CT-scan wordt de mond in kaart gebracht. Hier wordt een 3D-model van gemaakt en dat wordt geprint.

Een van de bijwerkingen van het mondstuk is dat het snurken tegengaat. Geen vervelende bijwerking, lijkt ons…

Het apparaat komt pas in 2015 op de markt, maar is zeker iets om in de gaten te houden. Check onderstaande video:

Toon meer gerelateerde berichten
Toon meer door Maarten Verkoren
Toon meer in 3D-Science

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Is de Foodini 3D-voedselprinter al wat opgeschoten?

Voedsel kant en klaar uit de printer. Al in 2013 verschenen de eerste artikelen over deze …