Home 3D-Innovation Geen support meer nodig met deze 3D-printuitvinding?

Geen support meer nodig met deze 3D-printuitvinding?

4 min lezen
0

Zwitserse studenten hebben een nieuwe draai gegeven aan 3D-printen zonder supportmateriaal. Hun 3D-printuitvinding is om letterlijk het object te draaien terwijl het 3D-geprint wordt. Dit zorgt ervoor dat de hoek waarin het object geprint wordt, telkens verandert, zodat wanneer de 3D-printer bezig is aan een gedeelte dat support nodig zou hebben, het object omgedraaid wordt, waardoor het gesmolten filament toch bovenop de vorige laag gedrapeerd kan worden.

Denis Herrmann en Oliver Tolar, studenten aan de Zürcher Hochschule für Angewandte Wissenschaften (zeg maar de Hogeschool van Zürich), kwamen met het idee om te proberen FDM-printing zonder support mogelijk te maken. Dit doen ze door het printbed te mobiliseren. Zoals je in de video kunt zien, wordt het printoppervlak via een delta-constructie onder het bed telkens gedraaid in de juiste richting.

Om dit te laten werken, hebben de studenten software moeten schrijven die de bewegingen tussen het draaiende printoppervlak en de bewegende delta-extruder moet coördineren, iets wat je waarschijnlijk niet zou tegenkomen in een typische slicer. Je eigen slicer schrijven is niet onmogelijk, maar als er extra variabelen aan toegevoegd moeten worden, kan het behoorlijk ingewikkeld worden. Ik zou het zelf niet graag willen coderen, maar ik ben dan ook beter in het schrijven van zinnen dan van code…

De resultante hiervan is de mogelijkheid dat je in potentie een object zou kunnen 3D-printen zonder supportmateriaal. Heerlijk idee, in al zijn eenvoud. Gewoon het bed op de juiste manier draaien op het extrusiemoment om overhang te voorkomen. Klinkt logisch. Je zou bij wijze van spreke om het je voor te stellen, bij de printer moeten gaan staan en elke keer als er een draai nodig is, dit handmatig doen. Puur om het gevoel te krijgen van wat er moet gebeuren. Vervolgens is het een kwestie van de mechaniek en software aanpassen. Dit is wat de Zwitserse HBO’ers gedaan hebben.

Dit concept doet trouwens sterk denken aan de nieuwe Robotic Demonstrator van Stratasys, maar die is uiteraard veel duurder dan wat de studenten hebben bedacht. Of we het ook daadwerkelijk gaan terug zien in 3D-printers, is nog afwachten, maar ik zou niet weten waarom niet. In een heel enkel geval laat de geometrie van een object niet toe dat je op deze manier zonder support print, maar in de meeste gevallen kan het erg handig zijn. Kom maar op, zou ik zeggen!

Toon meer gerelateerde berichten
Toon meer door Maarten Verkoren
Toon meer in 3D-Innovation

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Is de Foodini 3D-voedselprinter al wat opgeschoten?

Voedsel kant en klaar uit de printer. Al in 2013 verschenen de eerste artikelen over deze …