Home Uncategorized Fraunhofer ontwikkelt nieuwe technologie voor metaalprinten

Fraunhofer ontwikkelt nieuwe technologie voor metaalprinten

3 min lezen
0

Metaalprinten is een technologie met extreem veel potentie, maar tot op heden ook met hoge kosten en veel nabewerkingsmoeilijkheden.

In Duitsland is nu een nieuwe metaalprinttechnologie onthuld die een enorme boost zou kunnen geven aan dit productieproces. De technologie wordt ook wel 3D-screenprinting genoemd, en is ontwikkeld door het Fraunhofer IFAM instituut, dat in Dresden zit. Het is in staat om op grote schaal kleine metalen objecten te fabriceren met een hoger detailniveau dan andere technologieën, zoals SLM of binderjetting-poedermachines.

german-fraunhofer-ifam-institute-reveals-new-high-quality-metal-3d-screen-printing-technology-3

Het proces is al gepatenteerd in 1993, en op een kleinere schaal gebruikt in onderzoekslaboratoria sinds 2008. In de nabije toekomst kan deze machine op de markt gaan komen.

fraunhofer1

De voordelen van screen printing zijn dat je er kleine, precieze en goedkope metalen onderdelen mee kunt maken, zelfs met gesloten structuren en dat ook nog met een hoge snelheid. Dit kan perfect werken voor massaproductie. Het is een nogal complexe technologie die er ongeveer op neer komt dat een pasta of een poeder geëxtrudeerd wordt uit een zeer precieze opening tussen twee blaadjes (sheets). Dit kan als laagjes worden opgestapeld en daarna gesinterd met een laser.

german-fraunhofer-ifam-institute-reveals-new-high-quality-metal-3d-screen-printing-technology-4

Het grote verschil is dat de bewegingen van de blaadjes zeer precieze structuren mogelijk maken,  tot op micrometer-schaalniveau (tot wel 60 µm) en géén supportstructuren vereist. Wanddikte kan met gemak tot 50 micron, wat het tot een zeer potente technologie maakt.

fraunhofer1

Het kan worden toegepast voor veel materialen, van metalen, keramieken en glas tot zelfs multimaterialen en verschillende materialen die laag voor laag verschillen.

german-fraunhofer-ifam-institute-reveals-new-high-quality-metal-3d-screen-printing-technology-6

Materialen die reeds getest zijn, zijn RVS, koper, titanium en andere harde en lichte metalen.

fraunhofer3

Toon meer gerelateerde berichten
Toon meer door Maarten Verkoren
Toon meer in Uncategorized

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Is de Foodini 3D-voedselprinter al wat opgeschoten?

Voedsel kant en klaar uit de printer. Al in 2013 verschenen de eerste artikelen over deze …