Home 3D-Innovation Dit flatgebouwconcept 3D-print appartementen on-demand

Dit flatgebouwconcept 3D-print appartementen on-demand

3 min lezen
0

In de eVolo Skycraper Competion van dit jaar, een wedstrijd voor innovatieve en futuristische concepten voor wolkenkrabbers, kreeg wel een heel bijzonder concept een eervolle vermelding. De Maleisische designer Haseef Rafiei ontwierp ‘The Pod Vending Machine’, een wolkenkrabber gebaseerd op een snoepautomaat.

Het concept is geïnspireerd op de populariteit van verkoopautomaten in Japan en biedt toekomstige nieuwe huiseigenaren hun eigen modulaire woning naar eigen wens aan te passen en in te delen. Deze wordt vervolgens op de juiste plek in het raamwerk geplaatst.

Nieuwe potentiële bewoners zouden dan kunnen kiezen uit een lijst van kant-en-klare ‘pods’ die ze naar eigen wens in kunnen delen en ontwerpen.

De woning wordt vervolgens gebouwd bovenop het gebouw door middel van een ‘pod-printer’, een gigantische 3D-printer die het gebouw laag voor laag opbouwt. Eenmaal geprint brengt een grote arm die vast zit aan een kraan de geprinte structuur naar de juiste plek in de wolkenkrabber.

De ontwerper van het concept beweert dat de Pod Vending Machine een ideale oplossing is voor de toenemende woningnood in steden. Want als deze kolos van een wolkenkrabber compleet gevuld is kan er zeer eenvoudig een extra structuur worden toegevoegd en de wolkenkrabber uitgebreid worden. Zo wordt de wolkenkrabber met de tijd steeds groter. Dit futuristische gebouw is zo ontworpen dat het zich kan aanpassen naar de behoeftes van de bewoners. Het is dus geen saai statische gebouw maar een gebouw dat continu beweegt, zich aanpast en woningen kan groeperen naar wens. Dit voorkomt onnodig bouwafval en zorgt ervoor dat de ruimtes effecten worden gebruikt.

Dit moderne bouwwerk kan gebruikt worden voor woningen, kantoren, co-werkplekken voor startups, winkels en meer.

Rafiei is er in ieder geval van overtuigd dat dit soort flexibele en modulaire wolkenkrabbers in de toekomst nodig zullen zijn om de toekomstige vraag en aanbod van woningen in megasteden gezond te houden.

Toon meer gerelateerde berichten
Toon meer door Jeroen Veger
Toon meer in 3D-Innovation

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

3D-printen van carbon fibre in stroomversnelling

De startup Arevo Inc uit Sillicon Valley heeft als eerste een fietsframe volledig in carbo…