Home 3D-Innovation Etihad eerste met gecertificeerde 3D-geprinte vliegtuigonderdelen

Etihad eerste met gecertificeerde 3D-geprinte vliegtuigonderdelen

3 min lezen
0

3D-geprinte vliegtuigonderdelen zijn erg interessant omdat er voor vliegtuigen vaak zeer specifieke eisen worden gesteld aan de geometrieën en gewicht van onderdelen. Hoewel er al meerdere bedrijven in geslaagd zijn om goed werk af te leveren, was het tot op heden nog wel even wachten op onderdelen die ook gecertificeerd zijn voor gebruik in de lucht. Etihad Airways is hier nu in geslaagd.

De luchtvaartmaatschappij uit Abu Dhabi heeft een goedkeuring binnen van de European Aviation Safety Agency (EASA) om 3D-geprinte vliegtuigonderdelen te ontwerpen en certificeren voor gebruik in vliegtuiginterieurs. Hiermee is Etihad de eerste airlines die dit voor elkaar heeft. Hiermee treedt Etihad bovendien toe tot de rangen der OEM’s voor vliegtuigonderdelen.

Etihad maakte al 3D-geprinte vliegtuigonderdelen voor de cabines in de VAE. Hiervoor zijn de onderdelen zeer uitgebreid getest op het gebied van milieuvriendelijkheid, sterkte, brandwerendheid en meer in hun nieuwe lab. Abu Dhabi heeft veel geld en de ambitie om een wereldwijde aerospace hub te worden. In die ambitie past dit project natuurlijk heel goed.

3D-geprinte vliegtuigonderdelen staan nu nog maar in de kinderschoenen in vergelijking tot wat er in de toekomst allemaal mogelijk gaat zijn. Er wordt zelfs gesproken van volledige 3D-geprinte vliegtuigen die zelfvliegend zijn. Geen piloten meer nodig maar alleen robots en sensoren. Ongetwijfeld zullen ze in Abu Dhabi ook hier weer in voorop lopen. Tenzij Elon Musk daar een stokje voor steekt.

Toon meer gerelateerde berichten
Toon meer door Maarten Verkoren
Toon meer in 3D-Innovation

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Is de Foodini 3D-voedselprinter al wat opgeschoten?

Voedsel kant en klaar uit de printer. Al in 2013 verschenen de eerste artikelen over deze …