Home 3D-Printen Hemplyne, eerste volledig natuurlijke hennep 3D-print filament

Hemplyne, eerste volledig natuurlijke hennep 3D-print filament

3 min lezen
2

Hemplyne is hoofdzakelijk samengesteld uit hennepvezels, maïspolyzuren en lignine, een afvalproduct van de papierindustrie. Deze op hennep gebaseerde composieten, zijn volledig biologisch afbreekbaar en geschikt voor bestaande spuitgietmatrijzen. Vanaf vandaag is er ook filament van, voor 3D-printen, ontwikkeld in samenwerking met de gerenommeerde 3D-print filamentproducent 3D4Makers.

FullSizeRender

Een van de grootste bedreigingen voor ons milieu is plasticvervuiling, niet alleen in onze oceanen, maar overal op aarde. Er is nu al een drijvend continent van plastic in onze oceanen, en die gigantische hoeveelheid plastic valt steeds meer uiteen in nano-deeltjes, wat ze uiteindelijk in onze voedselketen doet belanden.

IMG_1553 IMG_1554

Dit probleem is niet zomaar op te lossen, maar zoals onlangs gemeld (Plastic Free Rivers) werd op dit blog, wordt er in alle delen van de wereld ijverig gewerkt aan verschillende oplossingen. Het 3D-printen van producten met natuurlijk materiaal is ook een belangrijke stap.

IMG_1559  Hemplyneproductsdisplayhemplynelogo

Alle Hemplyne composieten zijn volledig biologisch samengesteld en biologisch afbreekbaar, en kunnen binnen 18 maanden worden omgezet in compost, maar alleen bij blootstelling aan lucht, water en micro-organismen tegelijk. De materialen zullen dus niet zomaar oplossen in een storm of een regenbui.

IMG_1573

De eerste lijn met producten is gericht op de cannabis cultuur. De bedenker van Hemplyne, Pit Demmer, werkt al samen met drie Duitse bedrijven, en heeft het materiaal met succes met een Nederlandse spuitgietbedrijf getest.

En nu is er dus ook filament van ontwikkeld. De eerste tests wijzen uit dat het filament prachtig print, dus de maker-community is erg enthousiast. To be continued!

Toon meer gerelateerde berichten
Toon meer door Maarten Verkoren
Toon meer in 3D-Printen

2 Reacties

  1. Aled_DNA

    9 april 2016 op 14:17

    De maker van het granulaat Hemplyne, is van het Haarlemse bedrijf Cannaparts en is een gezamenlijke onderneming van Pit Demmer en de Haarlemse hennepondernemer Nol van Schaik. Als er overeenstemming met verhuurder wordt bereikt, zal dit bedrijf gevestigd worden op de 3DMZ-locatie te Haarlem. De verkopen van het filament wordt verzorgd door 3d4makers.com

    Reageer

  2. […] 3D printers zijn in opkomst, alle grote elektronicawinkels verkopen ze en voor een prijs die iedereen kan betalen. Met een rolletje filament, oftewel de grondstof voor je printer en een computermodel maak je zo je eigen speelgoed. De meeste mensen hebben natuurlijk nog geen idee van wat ze dan zouden moeten printen, maar blowers weten uiteraard wel raad met zo’n 3D printer. Kijk maar wat voor vette stonerspulletjes er allemaal al door blowers bedacht zijn. Mocht je trouwens zelf een 3D printer hebben; al deze modellen zijn gratis te downloaden en het printen doe je als echte liefhebber natuurlijk met hennepplastic. […]

    Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Is de Foodini 3D-voedselprinter al wat opgeschoten?

Voedsel kant en klaar uit de printer. Al in 2013 verschenen de eerste artikelen over deze …