Home 3D-Science Eenvoudig 3D-scans maken van je eigen interne lichaam

Eenvoudig 3D-scans maken van je eigen interne lichaam

3 min lezen
0

Op dit blog verschijnen met regelmaat artikelen over medische toepassingen van 3D-printing. Of het gaat om 3D-geprinte medische modellen die gebruikt worden in dokterspraktijken, operatiekamers en specialistische klinieken of dat het gaat om het 3D-printen van protheses en zelfs levend weefsel, er wordt heel veel onderzoek naar gedaan.

medmodel4

Het mooie is dat dit leidt tot doorbraken in de behandeling van ziektes, problemen of verwondingen die voorheen ondenkbaar leken.

Voorbeelden van modellen zijn het 3D-printen van tumoren en de hun omringende weefsels om chirurgen te helpen om kankers accuraat te verwijderen uit iemands lichaam zonder het risico te lopen gezond weefsel te beschadigen, beter begrip van gebroken botten via 3D-modellen en nog veel meer.

Een Amerikaans bedrijf, Butterfly Network, heeft nu een patent aangevraagd voor een techniek die ons allemaal in staat moet stellen om met het gemak waarmee we smartphones gebruiken ook een scan te maken van onze weke delen, een soort echo van onze binnenkant. Dit moet mogelijk worden via een apparaatje van het formaat van een iPhone en dan ook nog tegen lage kosten, die vergelijkbaar zijn met die van een stethoscoop.

medmodel5

Het bedrijf heeft al 100 miljoen dollar opgehaald ervoor, dus het is een serieus patent dat veel belooft. Geen scifi, maar werkelijkheid dus. Vergelijk het met een baarmoederecho. Via een snelle scan maak je een 3D-model van een orgaan of ander deel van je lichaam en vervolgens is dat gemakkelijk uit te printen.

Toon meer gerelateerde berichten
Toon meer door Maarten Verkoren
Toon meer in 3D-Science

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Is de Foodini 3D-voedselprinter al wat opgeschoten?

Voedsel kant en klaar uit de printer. Al in 2013 verschenen de eerste artikelen over deze …