Home 3D-Lifestyle DUS Architects bouwt 3D-geprinte Urban Cabin in Amsterdam

DUS Architects bouwt 3D-geprinte Urban Cabin in Amsterdam

4 min lezen
0

Het bekende Amsterdamse architectenbureau DUS Architects is al geruime tijd met 3D-printing bezig voor de woningmarkt. Hun bekendste project is het project wat moet leiden tot een 3D-geprint grachtenpand in Amsterdam-Noord, maar hun ‘Kamermaker’ (de grote  3D-printer van DUS die de onderdelen uitprint) wordt ook ingezet voor andere bouwwerken. Zo printte het ook al onderdelen voor het paviljoen in Amsterdam waar de Europese Unie bij elkaar kwam.

Nu heeft DUS Architects een micro-home geprint van acht vierkante meter inclusief badkuip. Ook dit 3D-geprinte stukje architectuur is te bewonderen in Amsterdam-Noord. En het mooie is, gasten kunnen er in overnachten!

Deze zogenoemde 3D Print Urban Cabin is geprint met duurzaam bio-plastic. Deze showcase moet de mogelijkheden en oplossingen laten zien die additive manufacturing kan bieden voor tijdelijke woningen.

De cabin neemt slechts vijfentwintig vierkante meter aan oppervlakte in beslag. Dat is een stuk minder dan de gemiddelde micro-home.

Aan de voorkant van de woning zit een groot venster. Aan de achterkant vind je de ingang en een soort van patio met een trap. De muren bevatten een 3D-patroon wat de woning niet alleen een uniek driedimensionaal uiterlijk geeft maar ook extra stevig maakt.

Als de Urban Cabin niet meer nodig is kan het worden vernietigd. Bijna alle materialen kunnen worden hergebruikt. Een groot deel van de 3D-geprinte materialen kunnen worden gerecycled tot nieuw 3D-printmateriaal voor de Kamermaker.

Zoals te zien is zijn alle oppervlaktes van de woning zwart. Dit komt doordat het filament wat is gebruikt voor het printen van de cabin lijnzaadolie bevat. DUS heeft dit duurzame filament zelf ontwikkeld in samenwerking met Henkel. Verder bevat de woning ook beton wat gebruikt werd voor een goede ondergrond.

Binnen in de 3D-geprinte mini-woning is genoeg ruimte voor een bed die overdag dienst doet als bank. Helaas zit er geen badkamer in het huisje, maar met een fantastisch 3D-geprinte badkuip in de tuin kan je bij mooi weer heerlijk badderen en van de buitenomgeving genieten.

Deze volledig 3D-geprinte woning laat dus goed zien wat de mogelijkheden zijn van 3D-printing voor de woningmarkt door de vormoptimalisatie, de manier van isolatie en het gebruik van materialen.

3d-printed-urban-cabin-dus-architects-amsterdam_dezeen_2364_col_18-468x587 3d-printed-urban-cabin-dus-architects-amsterdam_dezeen_2364_col_22-468x646 3d-printed-urban-cabin-dus-architects-amsterdam_dezeen_2364_col_8-468x340 3d-printed-urban-cabin-dus-architects-amsterdam_dezeen_2364_ss_9 3d-printed-urban-cabin-dus-architects-amsterdam_dezeen_2364_col_2-468x653 3d-printed-urban-cabin-dus-architects-amsterdam_dezeen_2364_col_3-468x601 3d-printed-urban-cabin-dus-architects-amsterdam_dezeen_2364_col_10-468x702 3d-printed-urban-cabin-dus-architects-amsterdam_dezeen_2364_col_11-468x653 3d-printed-urban-cabin-dus-architects-amsterdam_dezeen_2364_col_23-468x523 3d-printed-urban-cabin-dus-architects-amsterdam_dezeen_2364_col_19-468x711

Toon meer gerelateerde berichten
Toon meer door Jeroen Veger
Toon meer in 3D-Lifestyle

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

3D-printen van carbon fibre in stroomversnelling

De startup Arevo Inc uit Sillicon Valley heeft als eerste een fietsframe volledig in carbo…