Home 3D-Science Doorbraak in 3D-printen van kraakbeen voor neuzen en oren

Doorbraak in 3D-printen van kraakbeen voor neuzen en oren

5 min lezen
0

We schreven al eerder over hoe ze bij het VUmc bezig zijn met het 3D-printen van kraakbeen voor het restaureren van neuzen en oren. In het tijdschrift 3Dprint Magazine stond ook een uitgebreid artikel en interview met Ernst Jan Bos van het VUmc hierover. Bos zei toen dat zijn onderzoek nog in een experimenteel stadium zit en dat het nog wel vijf tot tien jaar zou duren voordat er echt getransplanteerd zou kunnen worden.

swansea

Onderzoekers van het Morriston Hospital in Swansea, Wales, zeggen nu dat het hun mogelijk nog maar drie jaar gaat kosten voordat ze een heel lichaamsdeel kunnen laten teruggroeien via 3D-printing.

“Simpel gezegd, proberen we nieuw weefsel te kweken met menselijke cellen”, aldus professor Iain Whitaker, plastisch chirurg aan het aan dit ziekenhuis verbonden Welsh Centre for Burns and Plastic Surgery. “We willen proberen om mensen te helpen die geboren zijn met afwijkingen of die delen van hun neus of oor kwijt zijn geraakt als gevolg van trauma of kanker. We gebruiken menselijke cellen, kweken ze op, combineren ze met een printbaar materiaal om de juiste vorm te krijgen, 3D-printen dit en implanteren het in het lichaam.”

87358465_capture

Hiervoor moet een klein monster van kraakbeen worden afgenomen bij een patiënt. Dit wordt geplaatst in een incubator, waar de cellen gedurende enkele weken gaan groeien en vermenigvuldigen totdat ze klaar zijn om gecombineerd te worden met een vloeibare formule die een gelei-achtige structuur zal creëren. Dit gelei-achtige materiaal wordt vervolgens gebruikt om het ontbrekende lichaamsdeel te printen, zoals een oor of neus, via scans van de patiënt. Dit geprinte onderdeel wordt vervolgens versterkt met reageermiddel en teruggeplaatst in de incubator waar het voeding krijgt die de cellen in staat stelt om te groeien en hun eigen kraakbeen aan te maken.

ear

Whitaker: “Dit werk werk bevindt zich nog in een relatief vroeg ontwikkelingsstadium en vereist het combineren van meerdere expertisegebieden, maar we hebben reeds proof of concept dat menselijke cellen kunnen overleven binnen de printbare structuren die we tot op heden gemaakt hebben en dat ze tevens het printproces kunnen overleven. Op dit moment werken we eraan om grote aantallen cellen te kweken zodat we grotere constructies kunnen printen en doen we tests om zeker te zijn dat deze stabiel genoeg zullen zijn om te kunnen gebruiken voor implantatie in een patiënt.”

Het proces zal eerst op dieren worden getest voordat er mensen bij betrokken raken, maar het team hoopt klinisch te kunnen gaan testen binnen drie tot vier jaar.

Toon meer gerelateerde berichten
Toon meer door Maarten Verkoren
Toon meer in 3D-Science

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Is de Foodini 3D-voedselprinter al wat opgeschoten?

Voedsel kant en klaar uit de printer. Al in 2013 verschenen de eerste artikelen over deze …