Home Uncategorized Chinese artsen implanteren 3D-geprinte nekwervel

Chinese artsen implanteren 3D-geprinte nekwervel

3 min lezen
0

Als je regelmatig tumoren op je wervels hebt zitten, is dat op zijn zachtst gezegd geen pretje. Dat overkwam een 40-jarige dame in China en dit hield jaren aan. Niet alleen tasten dergelijke tumoren de wervels aan, maar ook richten ze schade aan aan de bloedvaten die verantwoordelijk zijn voor het transport van bloed naar de hersenen.

De ongelukkige patiënt moest meerdere operaties ondergaan met conventionele methoden maar het mocht niet baten. De artsen wilden haar echter nog niet opgeven dus besloten ze een nieuwe methode te proberen.

3dprinted-vertebrae-prosthetic-1

Aangezien er zes wervels waren aangetast door de tumoren gaf dat heel veel problemen voor deze patiënt. Ze had eetproblemen en soms zelfs moeite met ademhalen omdat haar luchtpijp onder druk kwam of in ongelukkige posities werd gedrukt. Maar zij en haar familie hebben nooit op willen geven en dus werd het artsenteam gedwongen om over alternatieve oplossingen te gaan nadenken over dit zeer complexe probleem.

Er lagen twee kwesties: hoe verwijdert men een tumor op de nekwervel en hoe vervangt men de aangetaste nekwervel door een prothese?

Na sommige 3D-scans te hebben gemaakt van de aangetaste plekken, bleek men in staat om een 3D-model te genereren van de tumor en die te 3D-printen. Met dat model kon er een plan gemaakt worden hoe de tumor te verwijderen en de aangetaste wervels te vervangen. Het team creëerde een 3D-model van een nieuwe wervel en printte die in titanium. Aan de uiteinden is de wervelprothese poreus zodat het mogelijk is dat er bot van de vrouw in kwestie kan vergroeien met de prothese. De operatie duurde twaalf uur en was een succes.

3dprinted-vertebrae-prosthetic-2

Op de foto kun je zien hoe de nekwervel-prothese eruit ziet bij een x-ray.

Toon meer gerelateerde berichten
Toon meer door Maarten Verkoren
Toon meer in Uncategorized

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Is de Foodini 3D-voedselprinter al wat opgeschoten?

Voedsel kant en klaar uit de printer. Al in 2013 verschenen de eerste artikelen over deze …