Home 3D-Science BMW viert 100 jaar met 4D-geprinte concept car

BMW viert 100 jaar met 4D-geprinte concept car

5 min lezen
0

Waar zullen we in rijden in het jaar 2116? Volgens BMW worden het 4D-geprinte zelfrijdende auto’s met augmented reality-ramen en van vorm veranderende spatborden. Om haar honderdjarig bestaan ​​te vieren, onthulde de Duitse auto-gigant vandaag de VISION NEXT 100, de eerste in een reeks van zeer experimentele auto’s die ons uitnodigen in de visie van BMW voor de komende 100 autorijden.

bmw8

Aan de buitenkant, is de VISION NEXT 100 een compacte, koperkleurige sedan met brede wielen en een onmiskenbaar slanke en sportieve persoonlijkheid. De innovatie zit hem voornamelijk aan de binnenkant. BMW’s Alive Geometry-technologie is een fysieke 3D-sculptuur die verdeeld is over het dashboard, stoelen, en andere auto-onderdelen en bestaat uit bijna 800 ‘bewegende driehoeken’ die van vorm kunnen veranderen en communiceren met de bestuurder.

bmw7

Met Alive Geometry, heeft BMW een stap gezet in het zeer vooruitstrevende concept van de 4D-printing, waarbij 3D-geprinte objecten in staat zijn om een andere vorm aan te nemen of zichzelf opnieuw te assembleren in de tijd, wat leidt tot interessante toepassingen in zachte robotica of biomimetische apparaten. Het systeem integreert dus nieuwe materialen, intelligente sensoren, en interactiviteit om alle mogelijke aspecten van de rij-ervaring te verbeteren.

bmw9

In de eerste plaats biedt BMW’s conceptauto twee rijstanden: In Boost Mode, behoudt de bestuurder nog steeds de volledige controle, maar wordt hij bijgestaan ​​door een scala aan interactieve tech functies die zijn ontworpen om zowel de ervaring, en de veiligheid van de bestuurder te verhogen.

bmw2

Bijvoorbeeld, een augmented reality beeldscherm geprojecteerd over de gehele voorruit benadrukt optimale stuurlijnen en snelheid, en kan zelfs verborgen gevaren tonen, zoals een fietser die van achter een vrachtwagen nadert, voordat ze met het blote oog waar te nemen zijn.

bmw3

In de Ease Mode, past het interieur van de auto zich fysiek aan om het comfort van de bestuurder te verbeteren. Terwijl de autonome rijsensoren in werking treden, klappen het stuurwiel en middenconsole in, waardoor de bestuurder en de passagiers meer ruimte krijgen, en ontstaat er een ontspannen, ‘lounge-achtige’ setting. Om deze flexibele fysieke ruimte mogelijk te maken, is veel van de BMW VISION NEXT 100 gemaakt van zachte, stof-achtige materialen en 4D-geprinte concepten.

bmw5

De 4D-geprinte structuur van de Alive Geometry manifesteert zich ook aan de buitenkant van de auto: terwijl de wielen draaien, passen de 4D-geprinte spatborden zich soepeltjes aan om ze te allen tijde afgedekt te houden.

bmw1

Naast deze innovatieve en responsieve rijprogramma’s, heeft BMW heel wat aandacht geschonken aan het gebruik van lichte en innovatieve materialen, met als doel 100% emissie-vrij zijn.

bmw6

 

 

Toon meer gerelateerde berichten
Toon meer door Maarten Verkoren
Toon meer in 3D-Science

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Is de Foodini 3D-voedselprinter al wat opgeschoten?

Voedsel kant en klaar uit de printer. Al in 2013 verschenen de eerste artikelen over deze …