Home 3D-Printen BMW klaagt 3D-marktplaats Turbosquid aan wegens verkoop van 3d-modellen van hun auto’s

BMW klaagt 3D-marktplaats Turbosquid aan wegens verkoop van 3d-modellen van hun auto’s

5 min lezen
0

Mocht je je ooit afvragen of je zal worden aangeklaagd als je een 3D-model van een bepaald merk auto hebt gemaakt en verkoopt, dan hebben we nu het antwoord voor je.

De BMW Group, waar Bayerische Motoren Werke AG, BMW of North America, Rolls-Royce Motor Cars en Rolls-Royce Motor Cars NA onder vallen, heeft de 3D-marktplaats Turbosquid aangeklaagd vanwege de verkoop van 3D-modellen van hun auto’s. Turbosquid staat bekend als marktplaats voor professionals die hoogwaardige 3D-modellen van goede kwaliteit zoeken.

Turbosquid-logo-full-transp

De rechtszaak werd aangespannen op 3 mei dit jaar waarin Turbosquid binnen 30 dagen op moest reageren. Er zal een juryrechtspraak plaatsvinden, maar de exacte datum is hiervan nog onbekend.

Het geding verklaart echter niet of de BMW Group ook daadwerkelijk contact heeft gehad met Turbosquid voordat de aanklacht werd ingediend. En ook Turbosuid zelf heeft nergens aangegeven met BMW in gesprek te zijn geweest.

Op ProtectingDesigns.com is de aanklacht van BMW te lezen: “BMW Group is seeking a permanent injunction for infringement, destruction of products, advertisements, and packaging in TurboSquid’s possession or control bearing BMW Group’s trademarks or trade dress, and recovery of TurboSquid’s profits from the alleged infringement, treble actual damages, and reasonable expenses.”

Stront aan de knikker dus. Maar het gaat eigenlijk veel dieper dan het aanklagen van een marktplaats van 3D-modellen waarin een community van designers geld probeert te verdien met 3D-modellen van BMW’s. Ook de marketing van deze modellen op de site wordt in de aanklacht meegenomen. Het geding beweert dat Turbosquid Inc zelf verantwoordelijk is voor het overtreden van de “Trademark Act uit 1946.. en New Jersey law door de marketing van virtuele 3D-modellen die inbreuk maken op het handelsmerk en de designpatenten van BMW.”

Bovendien worden ook de leden van de community meegenomen in de aanklacht die door middel van hun BMW-modellen de indruk hebben gewekt dat BMW toestemming heeft gegeven om deze virtuele 3D-modellen online aan te bieden.

Is dit het begin van een reeks rechtszaken? Zullen meer merken, corporaties en organisaties volgen? Zullen meer online marktplaatsen worden aangeklaagd? We zullen zien. De 3D-printer- en 3D-modellenmarkt is nog klein. Veel bedrijven hebben hun pijlen hier nog niet op gericht. Het zou goed kunnen dat de komende jaren steeds vaker dit soort rechtszaken zullen voorkomen. En het zou ook goed kunnen dat een reeks slapende honden via deze rechtszaak worden wakker gemaakt. De modellen van BMW zijn dan wel van Turbosquid verwijderd, maar wie bijvoorbeeld zoekt op “Porsche” vindt nog genoeg modellen.

Toon meer gerelateerde berichten
Toon meer door Jeroen Veger
Toon meer in 3D-Printen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

3D-printen van carbon fibre in stroomversnelling

De startup Arevo Inc uit Sillicon Valley heeft als eerste een fietsframe volledig in carbo…