Home 3D-Printen BMW 507 van Elvis gerestaureerd met 3D-printing

BMW 507 van Elvis gerestaureerd met 3D-printing

5 min lezen
0

BMW heeft 3D-printing toegepast om de oude BMW 507 van Elvis Presley te restaureren nadat deze werd ontdekt in een pompoenfabriek. De additieve fabricagetechniek werd gebruikt om de ruitenwissers en de deurgrepen van de klassieke auto te printen.

Twee jaar geleden kocht de BMW Group Classic het iconische voertuig van de toenmalige eigenaar Jack Castor die de auto had weggestopt in een pompoenfabriek. Het restaureren van de wagen, dat voor het publiek te zien was tijdens de Frankfurt Motor Show, duurde ongeveer twee jaar. Tijdens de restauratie werd een compleet nieuwe motor en een aantal originele onderdelen in de auto gestopt. De nieuwe ruitenwissers en de deurgrepen werden 3D-geprint.

De geschiedenis van deze 507 begint eigenlijk ver voor Elvis. De gevierde Duitse coureur Hans Stuck racete met de BMW een aantal maanden in de jaren 50 van de vorige eeuw. Nadien werd de auto verkocht aan een BMW dealer in Frankfurt. Elvis, die als Amerikaanse soldaat gestationeerd was in Duitsland in 1958, zag de auto bij deze dealer staan en aarzelde geen moment om hem te kopen.

bmw-uses-3d-printing-restore-elvis-presleys-507-2

Voordat Elvis deze legendarische 507 aanschafte, was de auto stralend wit. Maar The King liet deze wagen niet lang daarna rood verven. En, volgens de verhalen, had dat eerder een praktische reden dan een esthetische. Volgens de Elviskenners schreven de vrouwelijke fans van The King hun telefoonnummer met lippenstift op de auto als deze ergens geparkeerd stond. Door deze rood te schilderen hoefde Elvis zich hier geen zorgen meer over te maken.

Toen Elvis in de jaren 60 terugkeerde naar de V.S. verkocht hij de auto voor $4500,- aan een nieuwe eigenaar die de BWM 3.2-liter V8 motor verving voor een Chevy V8. De auto werd later weer verkocht aan Castor, die hem dus in opslag zette in een pompoenfabriek in Alabama totdat BMW in 2014 de wagen van hem overnam.

Tot 2006 was Castor niet zeker of de wagen daadwerkelijk ooit van Elvis was geweest. Maar nadat hij een expert van Bimmer magazine had uitgenodigd om het te verifiëren, verklapte het serienummer dat het rode klassieke racemonster inderdaad van Elvis was geweest.

bmw-uses-3d-printing-restore-elvis-presleys-507-13 bmw-uses-3d-printing-restore-elvis-presleys-507-14 bmw-uses-3d-printing-restore-elvis-presleys-507-15 bmw-uses-3d-printing-restore-elvis-presleys-507-16 bmw-uses-3d-printing-restore-elvis-presleys-507-3

Helaas overleed Castor voordat de auto volledig was gerestaureerd. Maar hij zou versteld zijn van het resultaat. Met behulp van speciaal zuur- en alkalinebaden heeft BMW de auto terug in de originele witte kleur gekregen. Precies zoals Castor het zelf ook voor ogen had.

Van 1955 tot 1959 zijn er slechts 254 stuks BMW 507’s van de band gerold. Een 507 in goede staat brengt vandaag de dag al snel 2,5 miljoen dollar op. De gerestaureerde bolide van Elvis gaat binnenkort op tour.

bmw-uses-3d-printing-restore-elvis-presleys-507-17 bmw-uses-3d-printing-restore-elvis-presleys-507-18 bmw-uses-3d-printing-restore-elvis-presleys-507-11 bmw-uses-3d-printing-restore-elvis-presleys-507-12 bmw-uses-3d-printing-restore-elvis-presleys-507-4 bmw-uses-3d-printing-restore-elvis-presleys-507-5 bmw-uses-3d-printing-restore-elvis-presleys-507-6 bmw-uses-3d-printing-restore-elvis-presleys-507-7 bmw-uses-3d-printing-restore-elvis-presleys-507-8 bmw-uses-3d-printing-restore-elvis-presleys-507-9

Uiteraard is dit niet BMW’s eerste project met 3D-printing. BMW gebruikt additive manufacturing al jaren voor het maken van tools, spare parts en protoypes. BMW is zelfs een officiële partner van het nieuwe 3D-print ecosysteem van HP en heeft aangegeven steeds meer end-use parts te willen produceren met 3D-printing.

Toon meer gerelateerde berichten
Toon meer door Jeroen Veger
Toon meer in 3D-Printen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

3D-printen van carbon fibre in stroomversnelling

De startup Arevo Inc uit Sillicon Valley heeft als eerste een fietsframe volledig in carbo…