Home 3D-Lifestyle Ban op werktekeningen en modellen van 3D-geprinte pistolen als nieuwe EU-maatregel na aanslagen Parijs?

Ban op werktekeningen en modellen van 3D-geprinte pistolen als nieuwe EU-maatregel na aanslagen Parijs?

9 min lezen
0

De verschrikkelijke aanslagen in Parijs, vandaag precies een week geleden, schokte heel Frankrijk, Europa en de rest van de beschaafde wereld. Op dit moment gaat er daarom veel aandacht van specialisten naar de huidige en nieuw te bedenken veiligheidsmaatregelen. Hoewel heel Frankrijk al onder streng toezicht stond als maatregel in de nasleep van de aanslagen op Charlie Hebdo, komen er nu ook verschillende suggesties voor wetten die er voor moeten zorgen dat het voor Jihadisten moeilijker is om naar Europa te komen. Ook wordt het ze nog lastiger gemaakt om aan vuurwapens te komen. Interessant genoeg is één van die wetten die dit moet voorkomen het verbod op het hebben van schema’s en werktekeningen van 3D-geprinte pistolen.

Hoewel het maar een klein onderdeel is van de gigantische lijst met maatregelen die volgens Reuters zal worden gepresenteerd tijdens een bijeenkomst van EU-ministers van Binnenlandse Zaken is het opvallend. Het grootste gedeelte van de nieuwe maatregelen zal de focus leggen op grensgebieden en reismogelijkheden, zoals het aanscherpen van paspoortcontroles en betere registratieprocessen voor het registreren van illegale immigranten. Deze maatregelen stonden al kort na de aanslagen op het blad Charlie Hebdo op de agenda, maar kwamen wegens bureaucratische redenen nog niet van de grond.

‘Het is noodzakelijk om met name de veiligheidsproblemen die de aanslagen van Parijs opnieuw hebben gemarkeerd aan te pakken. We moeten effectieve, veilige en urgente maatregelen treffen om onze grenzen beter te kunnen controleren’, verklaart het Franse document volgens Reuters.

De Fransen zijn bezorgd en komen met nieuwe maatregelen met betrekking tot  wapenhandel. Zo zijn er suggesties om binnen de EU wapens, waaronder pistolen, via sensoren en tags te kunnen traceren. Ook staan striktere controles op wapenhandel via internet en het terugdringen van illegale wapenhandelaren in de Balkan op de agenda. Daar komen namelijk grotendeels de meeste illegale wapens die zich in de EU bevinden vandaan.

Maar de Fransen dringen nu ook aan tot het verbieden van het delen en het bezitten van schema’s en instructies voor het bouwen en gebruiken van 3D-geprinte pistolen. Ze staan daarin op zich niet alleen. De Amerikanen kwamen al veel eerder met zo’n verbod. Dit verbod leidde onder andere tot de populariteit van Defence Distributed, de beweging opgericht door Codey Wilson, die onder deze naam verschillende modellen van 3D-grinte pistolen, magazijnen en meer online zette.

gun2

Wij vinden het verbieden van het bezit van modellen en schema’s opvallend. En hoe ga je verspreiding voorkomen? Ten eerste is het digitaal en kan iedereen het binnen no-time op zijn of haar computer hebben. Zie het als een illegaal mp3-bestand. Ga iedereen maar is even vervolgend die dat thuis op zijn laptop heeft staan.

gun1

Bovendien moet je behoorlijk wat skills hebben om een 3D-geprint pistool te bouwen en ook nog eens ongemerkt mee te smokkelen. Als dat dan al gelukt is heb je wellicht kans om een aantal keer te schieten voordat het pistool van ellende uit elkaar klapt. Een terroristische aanslag zoals vorige week zul je er in ieder geval niet meer kunnen aanrichten. Daar heb je gewoonweg ‘echte’ wapens voor nodig. Dat neemt echter niet weg dat het 3D-geprinte pistool wel gebruikt kan worden voor specifieke doelwitten waar je slechts enkele schoten voor nodig hebt.

Dit doet mij vrijwel altijd denken aan de film ‘In the Line of Fire’ waarin Clint Eastwood als Special Agent achter een terrorist aanzit (grandioos gespeeld door John Malkovich) die met een plastic pistool een aanslag op de President van de Verenigde Staten wil plegen. Zie de videoclip hieronder:

Verder is het 3D-printen en het delen van modellen en schema’s hiervan een eenvoudige manier om aan wapens te komen. Het zal ons dan ook niet verbazen als het verbod hierop binnen de EU gewoon unaniem wordt aangenomen. Vooralsnog is nog niet bekend wat de straf op het bezig en het delen van dit soort modellen en schema’s zijn.

Hoewel vele wapenexperts van mening zijn dat alleen idioten een 3D-geprint plastic wapen zullen hanteren in verband met het gebrek aan betrouwbaarheid van het wapen, zouden in de nabije toekomst ook andere modellen kunnen verschijnen die wél goed werken, printbaar zijn in andere materialen dan plastic zoals metaal en eenvoudig te downloaden zijn. Maar zolang je nu nog voor weinig geld een degelijk echt vuurwapen op de illegale markt kan krijgen, zal dat in principe waar de focus moeten zijn van de EU.

Het verbod op 3D-geprinte wapens is als je kijkt naar de huidige staat van deze wapens eigenlijk nog enigszins voorbarig. Maar moeten we daar over klagen? Het zal namelijk een van de weinige keren zijn dat de wetgeving op de feiten vooruit loopt.

Toon meer gerelateerde berichten
Toon meer door Jeroen Veger
Toon meer in 3D-Lifestyle

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

3D-printen van carbon fibre in stroomversnelling

De startup Arevo Inc uit Sillicon Valley heeft als eerste een fietsframe volledig in carbo…