Home 3D-Science Australische universiteit geeft gratis 3D-bioprinting-les

Australische universiteit geeft gratis 3D-bioprinting-les

4 min lezen
0

Bioprinting is een van de meest ongelooflijke varianten van 3D-printing. Weefsels, botstructuren, kraakbeen en heel veel andere organische structuren kunnen vandaag de dag al geprint worden. Een replica van een orgaan lijkt ook geen probleem en de volgende stap is het printen van een echt werkend orgaan dat getransplanteerd kan worden.

De eerste werkende 3D-geprinte schildklier is reeds geprint en in een levende muis getransplanteerd en er wordt reeds gewerkt met menselijk nierweefsel om de giftigheid van producten op te testen.

Schermafbeelding 2015-12-01 om 15.30.44

Het lijkt echt rocket science, maar in lang niet alle gevallen is het dat ook. De Australische University of Wollongong wil ons helpen dit beter te begrijpen en biedt een gratis, vier-weekse online cursus bioprinting aan. Deze cursus richt zich op middelbare scholieren die verder willen in beta-vakken, maar kan door iedereen worden gevolgd, want is gratis en openbaar beschikbaar.

In de toekomst zal elk ziekenhuis een 3D-printafdeling hebben. Dan kun je maar beter nu al begrijpen hoe deze technologie werkt met organische materialen. De University of Wollongong was een van de eerste in de wereld die een master’s aanboden in bioprinting en heeft een bio-inkt ontwikkeld die in menselijke cellen is ingebed.

Schermafbeelding 2015-12-01 om 15.30.35

De online cursus heet Bioprinting: 3D Printing Body Parts en loopt sinds vorige week, maar je kunt je nog registreren als je in wil halen. De cursus behelst twee studie-uren per week en zal zich focussen op verschillende bioprinting case studies inclusief 3D-geprinte, gepersonaliseerde heupimplantaten, maskers-op-maat voor de ontvangers van gezichtstransplantaties en de toekomstige mogelijkheden voor het printen van organen met bio-inkt in menselijke cellen.

Met de gratis cursus hoopt deze universiteit scholieren die in het laatste jaar van de middelbare school zitten over te halen om verder te gaan in de bioprinting, maar ook om de mensheid geïnteresseerd te krijgen in deze nieuwe, levensreddende technologie. Bioprinting zou een grote rol kunnen gaan spelen in de toekomst van geneeskunde en er zullen heel veel goedgetrainde mensen nodig zijn om de snelheid waarmee de technologie verbetert, te kunnen bijhouden.

Schermafbeelding 2015-12-01 om 15.30.23

Voorbeelden die we nu al zien, zijn prothetische ledematen die kunnen worden aangestuurd met gedachten, organen die gedupliceerd worden en bionische implantaten waarmee kapotte zintuigen weer hersteld worden.

Toon meer gerelateerde berichten
Toon meer door Maarten Verkoren
Toon meer in 3D-Science

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Is de Foodini 3D-voedselprinter al wat opgeschoten?

Voedsel kant en klaar uit de printer. Al in 2013 verschenen de eerste artikelen over deze …