Home 3D-Science Australisch bedrijf gaat 3D-geprinte oren mogelijk maken

Australisch bedrijf gaat 3D-geprinte oren mogelijk maken

4 min lezen
0

Ja, dat hoor je goed, 3D-geprinte oren! In verschillende fasen, uiteraard, om zo veel mogelijk problemen met oren op te kunnen lossen. De Queensland University of Technology en het Hear and Say Centre uit Brisbane zijn samen begonnen met het FutureHear-project, gericht op oplossingen voor oorproblemen. Maar eerst hebben ze geld nodig en dat krijgen ze niet. Niet van zorgverzekeraars en niet van de overheid. Op die manier lijkt er wederom een veelbelovend project tussen de wal en het schip te belanden.

oren4

oren3

Het FutureHear-project gaat nu de crowdfunding-markt op om dit geld op te halen. Dit lijkt een goed idee, want de mogelijkheden zijn gigantisch. In eerste instantie wordt gekeken naar het 3D-printen van oorprotheses voor allerlei toepassingen. Om een voorbeeld te geven, er worden alleen al jaarlijks heel wat kinderen geboren met oorafwijkingen. 1 op de 6.000 kinderen heeft deze aandoening.

oren2

In eerste instantie gaat het crowdfundinggeld dus gebruikt worden om ervoor te zorgen dat deze kinderen een prothese-oor krijgen. Al vrij snel daarna gaat het project over op bioprinting waarbij met cellen van het kind zelf (en ook andere oorpatiënten) huid en kraakbeen geprint gaat worden en er daadwerkelijk nieuwe oorschelpen gemaakt kunnen worden die getransplanteerd kunnen worden bij de patiënten.

1472786339674-alexsmith8lowres

Alsof dat al niet baanbrekend genoeg is, reiken de ambities van de oprichters van FutureHear nog een stuk verder. Ze willen uiteindelijk 3D-geprinte elektronica kunnen maken die ofwel in het nieuwe oor geplaatst worden ofwel direct meegeprint worden in de nieuwe oren zodat patiënten die niet alleen problemen hebben aan de buitenkant van het oor ook van hardhorendheid kunnen worden afgeholpen.

1473735674096-img_0143lowres

Op termijn zou je zelfs kunnen denken aan het oplossen en wegnemen van het probleem van hardhorendheid en doofheid zelf, door het 3D-printen van sensorharen die in het oor kunnen worden geïmplanteerd, maar dit is nog ver weg.

Via deze link kun je de crowdfunding-campagne vinden. Als je doneert, kun je kiezen uit meerdere beloningen.

Toon meer gerelateerde berichten
Toon meer door Maarten Verkoren
Toon meer in 3D-Science

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Is de Foodini 3D-voedselprinter al wat opgeschoten?

Voedsel kant en klaar uit de printer. Al in 2013 verschenen de eerste artikelen over deze …