Home 3D-Lifestyle Astronauten gaan medisch gereedschap 3D-printen aan boord ISS

Astronauten gaan medisch gereedschap 3D-printen aan boord ISS

3 min lezen
0


Leuk hoor, dat je iPhone-hoesjes kunt 3D-printen. Echt. Heel fijn. Maar, als je het niet erg vindt, gaan anderen verder met de wereld redden. Of, in het geval van Julielynn Wong, het universum. Want zeg nou zelf, 3D-printen van medisch gereedschap in de ruimtevaart is toch wel even iets anders. Medische instrumenten 3D-printen in een ruimtestation bijvoorbeeld, kan heel veel verbeteren aan het leven van de astronaut.

Dr. Wong, uit Toronto (Canada) heeft grote plannen. Haar bedrijf 3D4MD gebruikt 3D-printing en goedkope technologieën om afgelegen locaties, zoals uiteraard de ruimtevaart, te voorzien van medische voorraden, met name op het gebied van gereedschap. Ze is nu uitgenodigd om haar producten te gaan produceren en testen aan boord van een NASA-vaartuig.

Ook in het Mars-simulatie-station, waar de omstandigheden van de rode planeet worden nagebootst om van alles te testen voordat er daadwerkelijk een keer een vlucht heen gaat, werd haar theorie getest. Dit alles heeft ertoe geleid dat ze het groene licht gekregen heeft om NASA-astronauten uit te rusten met een 3D-printer om medische gereedschap te gaan printen aan boord van de ISS.

Het lijkt me erg handig om astronauten direct te kunnen helpen. Stel, ze hebben acuut een vingerspalk nodig, dan hoeven ze niet langer te wachten tot er een herbevoorradingvlucht bij de ISS arriveert, maar kan er direct met de bestaande handscans van de astronauten (die o.a. gebruikt zijn voor het maken van de ruimtepak-handschoenen) een model van een spalk-op-maat gemaakt worden en 3D-geprint.

Andere voorbeelden betreffen chirurgische instrumenten en dentale gereedschappen. Dit zou ook handig zijn voor andere afgelegen plekken, gewoon op aarde, waar ook weinig bevoorrading en toegang tot medische faciliteiten is. Je zou zelfs kunnen denken aan een 3D-printer op zonnestroom.

Toon meer gerelateerde berichten
Toon meer door Maarten Verkoren
Toon meer in 3D-Lifestyle

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Is de Foodini 3D-voedselprinter al wat opgeschoten?

Voedsel kant en klaar uit de printer. Al in 2013 verschenen de eerste artikelen over deze …