Home 3D-Science Artsen van plan om implantaten te 3D-printen tijdens operaties

Artsen van plan om implantaten te 3D-printen tijdens operaties

4 min lezen
0

Chirurgen in Australië onderzoeken het gebruik van 3D-printing en robotica om botimplantaten te creëren om kanker te behandelen. Zeer precieze wondspecifieke implantaten zouden mid-operatie kunnen worden 3D-geprint om door kanker aangevreten en verwijderd bot te vervangen.

In Australië streeft een 5-jarige samenwerking tussen de Australische regering, de RMIT Universiteit in Melbourne, de Universiteit van Technology Sydney, het St Vincent’s Hospital Melbourne en het medisch techbedrijf Stryker naar geavanceerde medische technologieën voor operaties.

Het initiatief, bekend als Just-in-Time Implantaten, maakt gebruik van 3D-printen en geavanceerde robotica om de implantatietijden drastisch te verminderen en het resultaat te verbeteren voor patiënten die een behandeling voor botkanker ondergaan.

Professor Peter Choong van het St. Vincent’s Hospital legt uit: “Door de combinatie van gespecialiseerde beeldvormingstechnieken, 3D-printen en de nauwkeurigheid van een robot-geassisteerde operatie, streven wij ernaar om een ​​gepersonaliseerd implantaat precies op tijd aan de chirurg te leveren om in één operatie de kanker te verwijderen en direct ook het bot van de patiënt te herstellen.”

Het lijkt er op dat het verwijderen van de door de kanker aangetaste delen van het bot met een hoge precisie wordt uitgevoerd door de robot in de procedure. Terwijl dit gebeurt, maakt een 3D-printer tegelijkertijd van de door de robot ingescande verwijderde delen een biocompatibele structuur. Deze structuur kan dan geïmplanteerd worden om de leegte te vullen, alles in dezelfde operatie.

Op dit moment moeten patiënten tot wel zes weken wachten op aangepaste implantaten. En tijdens het wachten kunnen groeiend littekenweefsel en andere variabelen er voor zorgen dat die onbruikbaar worden of slecht passen. Door middel van ter plaatse gemaakte 3D-implantaten elimineert men de noodzaak van opeenvolgende operaties, waardoor de kwaliteit van het leven wordt verbeterd.

Hierdoor kan bijvoorbeeld ook amputatie van het betreffende ledemaat voorkomen worden. Choong is dan ook hoopvol voor dit nieuwe onderzoek. “Dit proces zal de opties die beschikbaar zijn voor patiënten en chirurgen uitbouwen en de potentie voor een ledemaatbesparende operatie vergroten.”

Toon meer gerelateerde berichten
Toon meer door Maarten Verkoren
Toon meer in 3D-Science

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Is de Foodini 3D-voedselprinter al wat opgeschoten?

Voedsel kant en klaar uit de printer. Al in 2013 verschenen de eerste artikelen over deze …