Home 3D-Gear Apple vraagt patent aan voor revolutionaire multicolor 3D-printing

Apple vraagt patent aan voor revolutionaire multicolor 3D-printing

4 min lezen
0

Apple bemoeit zich met 3D-printing! Kijk nou wordt het interessant…! Of niet, natuurlijk. Want het is maar een patentje wat ze hebben aangevraagd en het verleden leert dat lang niet alle patenten die Apple heeft aangevraagd ook daadwerkelijk zijn omgezet in producten. Maar het prikkelt de fantasie, dat zeker.

Vorig jaar was er ook al sprake van dat het concern de 3D-printmarkt zou betreden, nadat Apple meerdere patenten had aangevraagd. Tot op heden is het daar nog niet van gekomen, maar productontwikkeling duurt ook lang en wat niet is, kan altijd nog komen. Het nieuwste patent wat Apple heeft aangevraagd, zou, als het ook echt wordt uitgevoerd, kunnen leiden tot een nieuw soort 3D-printer.

Apple_logo_black.svg

Multicolor prints zijn op dit moment nog nauwelijks mogelijk voor de meeste gebruikers. Er zijn weliswaar genoeg materialen beschikbaar om een print te verven en vernissen als hij gereed is, maar als je niet wil nabewerken, blijft het voor de gemiddelde gebruiker toch vooral beperkt tot een enkele kleur.

colorprint2

Er is een aantal uitzonderingen, maar die zijn toch vooral niche. Wat Apple nu van plan lijkt, is iets heel anders dan wat deze niche-spelers doen. De theoretische printer zou – kort door de bocht – je print verven terwijl hij geprint wordt. Het systeem zou twee printkoppen moeten krijgen, een voor het neerleggen van materiaal, en een voor het toevoegen van kleur. Apple speelt met meerdere mogelijkheden om dit te doen. In de eerste zou de printkop een laagje materiaal neerleggen, zoals te doen gebruikelijk, waarna de kleurenkop een laagje kleur zou neerleggen, gevolgd door een laagje materiaal en zo verder.

IBook_flavors

Een andere mogelijkheid is om de kleurenkop kleur te laten toevoegen zodra de print klaar is. Of het kan allemaal tegelijk gebeuren, via een kleurapplicatie nozzle die 360 graden kan ronddraaien rond de printkop terwijl hij de laagjes met kleur besprenkelt terwijl deze worden geprint.

Dit kan via inkjet technologie of airbrushing, spray nozzles of meerkleuren markers op veerkoppen. Of en hoe Apple hiermee verder gaat, is op dit moment nog niet duidelijk, maar ze mogen wel opschieten omdat hun concurrenten ook patenten aan het aanvragen zijn.

[Bron: Apple Insider]
Toon meer gerelateerde berichten
Toon meer door Maarten Verkoren
Toon meer in 3D-Gear

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Is de Foodini 3D-voedselprinter al wat opgeschoten?

Voedsel kant en klaar uit de printer. Al in 2013 verschenen de eerste artikelen over deze …