Home 3D-Innovation 4D-printing bovenaan lijst met ontwrichtende innovaties

4D-printing bovenaan lijst met ontwrichtende innovaties

2 min lezen
0

image

Onlangs verscheen een lijst van Citi met meest ontwrichtende (disruptive) innovaties die de wereld gaan veranderen. Bovenaan die lijst staat 4D-printen. Uiteraard krijgt 3D-printen op dit moment heel veel aandacht, maar veel mensen hebben nog nooit van 4D-printen gehoord.

Dit concept is bedacht door Skylar Tibbits, een onderzoeker in MIT’s architectuur afdeling in samenwerking met enkele bedrijven. 4D-printing gebruikt ‘slimme’ materialen van een 3D-printer die zichzelf in elkaar zetten. Dus in plaats van alleen maar een stuk gevormd plastic uitprinten, maak je juist vormen die een vaste 3D-printer niet zou kunnen maken. In potentie heeft deze technologie zeer veel gebruiksmogelijkheden, van architectuur in extreme omstandigheden tot adaptieve infrastructuren, zoals pijpen die uitzetten en krimpen afhankelijk van het watervolume.

Ook zijn er mogelijkheden in de geneeskunde: implantaten die in een pakketvorm kunnen worden ingebracht en zodra ze hun bestemming bereiken, nemen ze hun uiteindelijke vorm aan.

Hieronder zie je een aantal GIF-jes die zeer de moeite van het bekijken waard zijn. De eerste twee betreffen speciale materialen die, wanneer ze onder water gehouden worden, veranderen in iets anders.


Deze heet het zelf-vouw-blad:

Tot slot; een lange streng die plooit in het water:

Bron: Herald Sun

Toon meer gerelateerde berichten
Toon meer door Maarten Verkoren
Toon meer in 3D-Innovation

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Is de Foodini 3D-voedselprinter al wat opgeschoten?

Voedsel kant en klaar uit de printer. Al in 2013 verschenen de eerste artikelen over deze …