Home 3D-Science 4D-geprinte borst in Chinees ziekenhuis

4D-geprinte borst in Chinees ziekenhuis

4 min lezen
0

Een Chinees ziekenhuis heeft bekendgemaakt dat haar artsen een borst van een kankerpatiënt hebben gereconstrueerd via 4D-printing. Deze procedure vond reeds plaats op 8 augustus 2016, maar de reden dat ze er nu pas mee naar buiten komen, is dat de artsen eerst wilden afwachten hoe de teruggroei van de borst zich zou ontwikkelen bij de patiënt. Teruggroei? 4D-printing? Hoe dan?

De patiënt onderging vorig jaar een borstamputatie nadat chemotherapie niet succesvol bleek. De artsen van het ziekenhuis – het Xijing Hospital van de Fourth Military Medical University – hadden voor die operatie via scans data verzameld met betrekking tot de omvang en afmetingen van de originele borst. Vervolgens reconstrueerden ze een bioafbreekbare borst. Dit implantaat is gemaakt door het ziekenhuis in samenwerking met het nationale lab van Xi’an Jiaotong University.

De vierde dimensie waar de Chinezen van spreken, is in dit geval de dimensie tijd. In die zin lijken ze zich toch wel wat interpretatievrijheid van de term 4D-printing te gunnen, want het 4D-geprinte object zelf verandert niet (zoals dat wel het geval is bij andere gevallen van 4D-printing). Uiteraard vindt er wel een zekere mate van verandering plaats, in de zin dat de prothese wordt afgebroken en vervangen door nieuw weefsel wat in het lichaam groeit op de plek van het implantaat, maar dat is bij wel meer 3D-geprinte medische protheses het geval.

Mooi en nieuw is het echter wel, want op deze redactie zijn geen andere cases bekend van borsten die terug groeien via 3D-geprinte implantaten. Nog niet duidelijk is echter op welke printer en met welk materiaal de 4D-geprinte borst is gemaakt.

Volgens de artsen is het implantaat sterk en breekt het in twee jaar tijd af waarna er genoeg menselijk weefsel is terug gegroeid om het implantaat te vervangen. Wat niet duidelijk is, en dat is wel heel belangrijk, is of de hoeveelheid afgebroken materiaal binnen acceptabele grenzen blijft en kan worden afgevoerd door het lichaam. De artsen geven in elk geval aan dat in de afgelopen 10 maanden goede groei heeft plaatsgevonden binnen het implantaat en dat de aderen en weefsel aan het terug groeien zijn.

Toon meer gerelateerde berichten
Toon meer door Maarten Verkoren
Toon meer in 3D-Science

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Is de Foodini 3D-voedselprinter al wat opgeschoten?

Voedsel kant en klaar uit de printer. Al in 2013 verschenen de eerste artikelen over deze …