Home 3D-Gear 3d-voedselprinter Foodini ligt in januari 2015 in de winkel

3d-voedselprinter Foodini ligt in januari 2015 in de winkel

5 min lezen
0

 

foodini-3d-printing-food-1

3D-printing verschuift ook naar de keuken, voedsel opbouwen in laagjes zal een steeds populairdere techniek worden bij het koken. Natural Machines uit Barcelona heeft zojuist haar nieuwste uitvinding gelanceerd: Foodini. Het is een 3D-printer die een groot aantal verschillende etenswaren kan produceren.

Hoewel de machine nog niet alles kan printen wat je maar wilt, kan de Foodini al aardig wat hartige en zoete gerechten printen. Bijvoorbeeld een perfect ronde pizzabodem, zelfs mét een laagje saus erop. De machine is in staat om een grote verscheidenheid aan echte, verse en voedzame voedingsmiddelen te printen, waaronder pasta’s (ravioli, gnocchi, spaghetti), hamburgers (vlees of vegetarisch), kipnuggets (en kikkererwten nuggets als vegetarisch alternatief), quiche, pizza, fish & chips, hash browns, koekjes, crackers, brownies, chocolade, etc.

De Foodini is gelanceerd op Kickstarter (een platform waar nieuwe uitvindingen geld kunnen ophalen) en het lijkt erop dat de eerste bestellers in januari 2015 kunnen beschikken over hun Foodini.

foodini-3d-printing-food-2

 

Bij de Foodini krijg je lege voedselcapsules, wat inhoudt dat de gebruiker verse ingrediënten in de machine stopt. Het enige wat je moet doen is de ingrediënten in de voedselcapsules laden en dan toekijken hoe ze gebruikt worden om laagjes op te bouwen volgens het patroon dat je geselecteerd hebt op het controlepaneel van de machine. De Foodini laat je kiezen uit een aantal voorgeprogrammeerde recepten of zelfs je eigen recepten creëren.

Om het gebruik zo makkelijk mogelijk te maken voor consumenten, geeft Natural Machines aan te kijken naar mogelijkheden om met winkels te werken die voorverpakte en versgemaakte voedselcapsules gaan verkopen.

De Foodini is ook nog eens aangesloten op het internet. Het heeft een ingebouwd touchscreen aan de voorkant die de gebruikersinterface is voor het printen van voedsel. Zodra de gebruiker het recept kiest dat hij wil printen (vanaf het touchscreen, of van een gebruiker’s tablet, laptop etc), geeft de Foodini hem instructies welk eten hij in elke capsule moet doen en dan kan het printen beginnen.

foodini-3d-printing-food-3

De Foodini ziet er mooi uit, design staat voorop. De hoofdtaak van de Foodini is het prepareren van het voedsel, de moeilijkste taken uitvoeren. Het daadwerkelijke koken of bakken doet de machine niet. Bijvoorbeeld bij een pizza maakt en vormt de machine het deeg en prepareert hij tevens de saus. Dat zijn de moeilijkste taken van het zelf pizza maken. De leuke en makkelijke dingen, zoals het toevoegen van de pizzatoppings als kaas, kruiden etc doet de gebruiker vervolgens met de hand.

De eerste bestellers op Kickstarter kunnen de machine krijgen voor omgerekend €725. De uiteindelijke winkelprijs zal tegen de €945 gaan worden.

[evp_embed_video url=”https://d2pq0u4uni88oo.cloudfront.net/projects/568886/video-363663-h264_high.mp4″]
Toon meer gerelateerde berichten
Toon meer door Maarten Verkoren
Toon meer in 3D-Gear

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Is de Foodini 3D-voedselprinter al wat opgeschoten?

Voedsel kant en klaar uit de printer. Al in 2013 verschenen de eerste artikelen over deze …