Home 3D-Culture & Design 3D-scanners en 3D-camera’s ingezet in strijd tegen IS voor behoud cultureel erfgoed

3D-scanners en 3D-camera’s ingezet in strijd tegen IS voor behoud cultureel erfgoed

5 min lezen
1

Hoewel met betrekking tot 3D-scanning veel wordt gesproken over het ‘stelen’ van individuele eigendommen en designs is het zonder twijfel een zeer geschikte tool om eeuwenoude fysieke objecten en kunstwerken te kunnen bewaren en digitaal veilig te stellen. Op deze manier kunnen de digitale modellen, die door middel van 3D-scanning worden gegenereerd, eenvoudig worden gereproduceerd met 3D-printers en andere digitale fabricagetechnieken. De scanners zijn inmiddels zo handzaam dat ze eenvoudig kunnen worden ingezet op de meeste moeilijk bereikbare plekken, zoals oorlogsgebieden.

budha

Dat deze manier van bewaring van cultureel erfgoed nodig is blijkt uit verschillende schokkende beelden waarin groeperingen als de Taliban en IS standbeelden van duizenden jaren oud en eeuwenoude kerken opblazen. De video’s hieronder waarin IS-fanatici in Mosul een museum compleet molesteren en waarin de Taliban een standbeeld opblazen zeggen in principe genoeg:

Actie is geboden. Zo dachten ook Oxford University en NYU University en besloten de handen ineen te slaan voor een missie om cultureel erfgoed te behouden voor toekomstige generaties. Deze hedendaagse “Monuments Men” worden naar Syrië en Irak gezonden met 3D-camera’s en 3D-scanners om gebouwen van historische waarden te catalogiseren en digitaal te bewaren, voordat ze mogelijk worden opgeblazen of vernietigd door terroristische groeperingen als IS.

monumentmen

Het project draagt de naam “The Million Image Database Project” en is een samenwerking tussen de universiteiten van Oxford en NYU en het in Oxford gevestigde Institute for Digital Archaeology (IDA) samen met Unesco. Aan het eind van dit jaar wil het team vijfduizend camera’s in oorlogsgebieden hebben en een miljoen camerabeelden hebben aan het eind van volgend jaar.

OM het 3D-scannen van beelden te vereenvoudigen zijn de apparaten aangepast zodat ook mensen die weinig verstand hebben van scanning, zoals medewerkers in een museum, militairen en vrijwilligers makkelijk met de scanners overweg kunnen.

Het initiatief komt zeker niet te vroeg. Zo vernietigde terroristen vorige week nog de Syrische stad Palmya die op de lijst stond van Unesco als World Heritage. Bij de destructie ging ook de tweeduizend jaar oude tempel van Baalshamin verloren. Ook de objecten in de eeuwenoude Asyriche stad Nimrud in Irak werden in april dit jaar op barbaarse wijze verwoest.

nimrud-hammer

Er zijn al meer van dit soort initiatieven als The Million Image Database Project gestart, maar daarvoor waren echt scanningexperts nodig. Deze nieuwe aanpak zorgt ervoor dat ook mensen die al op de betreffende locaties zijn eenvoudig 3D-scans naar een database van NYU kunnen sturen.

Als de objecten en gebouwen worden vernietigd hopen de archeologen dat de beelden die verzameld zijn gedetailleerd genoeg zijn om ze te kunnen reproduceren met 3D-printers.

 

Toon meer gerelateerde berichten
Toon meer door Jeroen Veger
Toon meer in 3D-Culture & Design

Één reactie

  1. […] In maart dit jaar vielen militanten van ISIS het Mosul Museum aan en vernietigde daarbij talloze kunstwerken. Met mokers sloegen de militanten in Irak’s op-een-na grootste museum in op onder andere relikwieën van het UNESCO World Heritage site van de eeuwenoude Romeinse stad Hatra en op culturele schatten van Nineveh. Onder andere een beeld van een gevleugelde stier uit de zevende eeuw moest er aan geloven. Vanuit de hele wereld reageerde men woedend en vol ongeloof. Meerdere projecten werden gestart om de nog bestaande en bedreigde kunstvoorwerpen in kaart te brengen, zoals The Million Image Database Project. […]

    Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

3D-printen van carbon fibre in stroomversnelling

De startup Arevo Inc uit Sillicon Valley heeft als eerste een fietsframe volledig in carbo…