Home 3D-Printen 3D-printing krijgt grotere impact op economie dan internet

3D-printing krijgt grotere impact op economie dan internet

5 min lezen
0

De maakindustrie moet 3D-printing gaan omarmen, want de technologie zal een grotere impact op economieën en de maatschappij gaan krijgen dan het internet, zegt een Australische technologiespecialist en venture capitalist.

Steve Sammartino is een digitale ondernemer en venture capitalist die bedrijven adviseert hoe ze zich aan kunnen passen aan disruptieve technologieën en de digitale revolutie.

Schermafbeelding 2015-04-03 om 12.42.41

Volgens Sammartino gaat 3D-printing alles veranderen aan de manier waarop we zullen leven over een paar jaar. Een van de sterke punten is dat het het maken democratiseert. “Het maken en verkopen van dingen is gewoon nóg belangrijker dan informatie (internet)”, aldus Steve. “Het heeft ook totaal geen zin om je er tegen te verzetten. Het beste wat maakbedrijven kunnen doen, is zich laten adviseren hoe ze het kunnen gebruiken als platform en hoe ze door samen te werken met hun klanten snellere innovatie te kunnen krijgen dan alles zelf blijven proberen te doen.”

energica-3d-printing

“We hebben aan de sociale netwerken gezien dat alles zelf blijven doen zonder de gebruikers erbij te betrekken een strategie is die simpelweg niet werkt.”

Zelfs bedrijven die niets maken moeten opletten, want in de tijd van de opkomst van het internet dachten we ook dat dat alleen interessant zou zijn voor de media, maar we hebben gezien dat het elke sector heeft veranderd.

3D-Printed-Jaw-Bone

“Het internet is een belangrijk onderdeel geworden van onze business en 3D-printing, hoewel we nu nog niet helemaal kunnen inschatten op welke manier, gaat zonder twijfel alles veranderen wat we doen. Van simpele handelingen en de plaatsen waar we werken tot alle mogelijke manieren waarop we nu zaken doen.”

“Zelfs de manier waarop onze huizen gemaakt en ingericht worden gaat veranderen. En op ons eten gaat het impact hebben. Slimme merken zijn die merken die onderdelen van geprint voedsel gaan verkopen.”

DSC_0001

Het toegankelijker maken van 3D-printing brengt wel risico’s met zich mee vindt Sammartino. “Een van de onvoorziene omstandigheden gaat het printen van wapens zijn en tevens het feit dat er producten op de markt gaan komen die niet getest zijn op veiligheid. Wiens plicht is dat? Dat van degene die het bestand verstuurt, of van diegene die het print, of van de software ontwerper of de scanner?”

Feit is in elk geval dat hoewel niet duidelijk is er grote veranderingen en doorbraken in (en door) de technologie gaan plaats vinden, maar het wat, hoe, wanneer en wie is nog niet duidelijk. Maar dat was ook niet duidelijk toen we met zijn allen met een 14.4k modem internetten en Google, breedband internet, YouTube, Facebook, mobiel internet en apps nog moesten komen…

Toon meer gerelateerde berichten
Toon meer door Maarten Verkoren
Toon meer in 3D-Printen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Is de Foodini 3D-voedselprinter al wat opgeschoten?

Voedsel kant en klaar uit de printer. Al in 2013 verschenen de eerste artikelen over deze …