Home 3D-Culture & Design 3D-printen van vezels voor kleding via breimachine

3D-printen van vezels voor kleding via breimachine

3 min lezen
0

Als het gaat over gebreide kleding, denken we meestal meteen aan omaatjes in leunstoelen die sjaals en geitenwollen sokken zitten te breien. De wereld van commercieel geproduceerde breisels is er echter een van high tech productie. Screen-Shot-2015-11-03-at-9.53.05-AM-1024x616

Op dit moment zijn er drie manieren waarop je vezels kan omzetten in de stoffen die gebruikt worden voor commerciële kledingproductie: weven, vilten en breien. In principe kun je ervan uit gaan dat alles wat je draagt waar stretch in zit, gemaakt is via de breitechniek. Een persoon die breidt, maakt een lap stof door met twee naalden wol te verwerken, maar een machine gebruikt tientallen naalden die tegelijkertijd het kledingstuk opbouwen.

SRY

De oprichters van het bedrijf Unmade zagen de overeenkomsten in processen, producten en potentie tussen breitechnologie en 3D-printing. Ze zijn zich gaan verdiepen in de mogelijkheden voor het creëren van code voor het maken van breiwerk, op dezelfde manier als dat gedaan voor 3D-printen zodat er maatkleding gemaakt kan worden in een stijl en ontwerp naar keuze.

Kleding wordt nu massaal geproduceerd, confectie, onpersoonlijk en in standaardmaten. Heel veel van deze kleding bereikt uiteindelijk nooit de consument en belandt op stortplaatsen. Als je werkt met een vergelijkbaar ordersysteem als dat gebruikt wordt voor 3D-printing, kunnen bedrijven als Unmade ervoor zorgen dat er alleen maar kledingstukken worden geproduceerd waar echt vraag naar en behoefte aan is.

2efbf135d22fede1f0552e979c8448d9

Met één druk op de knop krijg je een kledingstuk dat helemaal op maat is voor jou. Niet alleen het programmeren van de machines is vergelijkbaar met 3D-printen, maar ook het hele proces van mass customization.

Een van de oprichters ziet het als volgt: “Breien is de toekomst van textiel, we bouwen een compleet nieuwe manier en ervaring voor de consument waarmee die onderdeel kan worden van het ontwerp-proces. We hebben ons eigen bestandsformaat gemaakt. Wat MP3 is voor muziek en .STL is voor 3D-printen, is .KNIT voor breien.”

a0d1c412ed38dcfd4f5da8a15fb2c893

Toon meer gerelateerde berichten
Toon meer door Maarten Verkoren
Toon meer in 3D-Culture & Design

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Is de Foodini 3D-voedselprinter al wat opgeschoten?

Voedsel kant en klaar uit de printer. Al in 2013 verschenen de eerste artikelen over deze …