Home 3D-Innovation 3D-printen met gerecycled plastic uit de oceaan

3D-printen met gerecycled plastic uit de oceaan

3 min lezen
0

wrench-3d-printed-recycled-ocean-plastic-1

Plastic vervuiling is een almaar groeiend probleem. We kennen allemaal het verhaal van de plastic soep in de oceaan. Er zijn initiatieven die deze vervuiling tegen proberen te gaan of tenminste trachten te voorkomen dat hij toeneemt. Zo is er bijvoorbeeld de Haarlemse Dopper-fles, die mensen aanmoedigt om kraanwater te drinken en geen fleswater meer te kopen. Het Canadese bedrijf Plastic Bank, kijkt er nóg anders tegenaan en wil graag het probleem zelf gebruiken om tot een oplossing te komen.

Ze zijn erin geslaagd om plastic oceaanafval te recyclen en te gebruiken voor 3D-printen. Hun eerste print is gelukt, het is een moersleutel. De kunststof werd verzameld bij de kusten van Alaska en gesorteerd en gerecycled. Het plastic werd vervolgens aan de University of British Columbia (UBC) versnipperd en omgezet in filament wat weer gebruikt werd voor 3D-printing. Dit plastic noemen ze Social Plastic.

Een woordvoerder: “Het doel van The Plastic Bank is om een wereldwijde vraag naar het gebruik van Social Plastic in alledaagse producten te scheppen. Hoe hoger de vraag wordt, hoe hoger de beloning zal zijn voor het oogsten van Social Plastic. Veel van ’s werelds oceaanplastic begint aan wal in ontwikkelingslanden. The Plastic Bank heeft een systeem ontwikkeld om te voorkomen dat plastic afval in de oceanen, rivieren en waterwegen wordt gedumpt door de grondstof te waardevol te maken om weg te gooien.”

De Plastic bank is bezig met het opzetten van de eerste plastic recyclingfabriek in Lima, Peru dit jaar, waar slechts 2% van plastic afval wordt gerecycled.

Toon meer gerelateerde berichten
Toon meer door Maarten Verkoren
Toon meer in 3D-Innovation

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Is de Foodini 3D-voedselprinter al wat opgeschoten?

Voedsel kant en klaar uit de printer. Al in 2013 verschenen de eerste artikelen over deze …