Home 3D-Culture & Design 3D-geprinte Voxel Chair ontworpen met baanbrekende nieuwe software

3D-geprinte Voxel Chair ontworpen met baanbrekende nieuwe software

4 min lezen
0

In Londen heeft een team van de Barlett School of Architecture hun nieuwste creatie onthuld: De Voxel Chair. Deze 3D-geprinte stoel is niet alleen bijzonder vanwege het design maar vooral in verband met de manier waarop het geproduceerd is. Deze 3D-geprinte stoel is namelijk geprint met een robotarm en innovatieve 3D-printsoftware die structuren opbouwt uit een continue lijn. De stoel wordt dus in een keer opgebouwd zonder ook maar een keer de extrusie van het materiaal te onderbreken.

Dit is een andere manier van printen dan dat we normaal gesproken gewend zijn. 3D-printen gaat voornamelijk laag voor laag en bovendien laag op laag. Met deze robotarm wordt het materiaal in een vloeiende lijn uit de printkop geperst en volgt het de aangeven weg van de software.

Robotarmen die 3D-objecten laag voor laag uitprinten kenden we al en zien we steeds meer. Ook stoelen worden regelmatig geprint met omgebouwde robotarmen. Maar de software waar de Voxel Chair mee is gebouwd is echt het meest innovatieve product achter deze designstoel.

Want deze manier van ontwerpen geeft de designer de mogelijkheid om specifieke functies en eigenschappen mee te geven aan de print. In het geval van deze stoel hebben de designers de macht om de interne of externe structuur te versterken of te verzwakken zonder het gewicht van de stoel drastisch te doen stijgen of dalen en zonder gebruik van extra materiaal. Simpelweg het pad dat de printkop met de robotarm aflegt beïnvloedt de structuur en sterkte.

Met deze techniek ontwerpen de designers eigenlijk niet de structuur van de stoel zelf maar de eigenschappen van de stoel. Deze data wordt in de software omgezet tot een vorm. Deze Voxel Chair is een showcase die deze nieuwe technologie in de schijnwerpers moet zetten.

De Voxel Chair is gebaseerd op de Panton Chair, een moderne designstoel van kunststof die door middel van spuitgieten wordt geproduceerd. Maar de ingewikkelde constructie, een soort wolkachtige vorm die geoptimaliseerd is voor robotische extrusie, is wat de Voxel Chair stoel doet opvallen, niet zo zeer dat het model gebaseerd is op de wel bekende Panton Chair.

De stoel is geprint in een blauwkleurig PLA. De robotarm heeft maar liefst 2,36 kilometer aan plastic geëxtrudeerd om tot deze vorm van de stoel te komen.

Bekijk hieronder in de video de innovatieve software waarmee de stoel is ontworpen en het model is berekend.

Toon meer gerelateerde berichten
Toon meer door Jeroen Veger
Toon meer in 3D-Culture & Design

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

3D-printen van carbon fibre in stroomversnelling

De startup Arevo Inc uit Sillicon Valley heeft als eerste een fietsframe volledig in carbo…