Home 3D-Science 3D-geprinte schedelimplantaten lossen op in je hoofd

3D-geprinte schedelimplantaten lossen op in je hoofd

4 min lezen
0

Gisteren berichtten we al over de samenwerking tussen de Italiaanse 3D-printerbouwers van WASP en het Rizzoli Orthopedic die 3D-geprinte gips-manchetten ontwikkelen. Naast die oplossing voor onder meer breuken, werken dezelfde onderzoekers tevens aan een 3D-geprinte oplossing voor schedeltrauma.

In het geval van ernstig schedeltrauma is de chirurg vaak gedwongen om de schedelkap rond de hersenen te verwijderen om het volume uit te breiden (en ervoor te zorgen dat de gezwollen hersenen genoeg ruimte krijgen om te overleven).

Zodra de hersenen terugkeren naar de normale grootte moet de schedelkap worden gerenoveerd. Tot vandaag waren er drie opties: hergebruik van het oorspronkelijke schedelbot dat kan worden gewassen en ontsmet; of er wordt een hydrioxopatite craniale box gebruikt, die gemaakt is van een kwetsbaar materiaal dat de patiënt dwingt om de rest van zijn leven zeer voorzichtig te zijn; een andere mogelijkheid is om een ​​plastic craniale box te implanteren die niet wordt geabsorbeerd in het lichaam, wanneer hij breekt.

Cranial fossae

De door Rizzoli en WASP 3D-geprinte craniale implantaten zijn opgebouwd uit drie verschillende lagen. Twee van deze lagen vertonen sterkte en stabiliteit, terwijl de andere de regeneratie van menselijke botgroei vergemakkelijkt. Hierdoor kan de 3D-geprinte schedelkap op het menselijke hoofd worden geplaatst en na verloop van tijd af worden gebroken terwijl het echte bot  deze stap voor stap gaat vervangen door middel van een “botvormingsproces”. Terwijl de buitenlaag hard en stijf wordt als een typisch bot, bestaat de middelste laag uit sponsachtig weefsel en is de inwendige laag dan weer harder en stijver.

Voor de buitenlaag zijn de onderzoekers van plan om iets te gebruiken in de trant van caprolacton dat stijf kan zijn, terwijl het ook kan worden opgenomen door het lichaam. Voor de inwendige laag overwegen ze het gebruik van hydroxyapatiet, want dat is waar de botregeneratie zal beginnen. De onderzoekers zijn in contact geweest met een aantal neurochirurgen om een ​​verdere samenwerking te starten en uiteindelijk te starten met pre-klinische en klinische proeven.

Skull on black

“In de toekomst zal het ontbrekende deel van de schedelkap direct worden geprint in de operatiekamer,” zegt WASP. “De sociale impact van een project als dit is enorm. De prothesen die vandaag de dag worden gebruikt, kosten duizenden euro’s en op een dag zal het mogelijk zijn om ze te produceren voor slechts € 100. Het zal mogelijk worden om dit soort operaties niet alleen in de conventionele ziekenhuizen uit te voeren maar ook in oorlogsgebieden waar dit soort problemen een dagelijks probleem zijn. “

Toon meer gerelateerde berichten
Toon meer door Maarten Verkoren
Toon meer in 3D-Science

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Is de Foodini 3D-voedselprinter al wat opgeschoten?

Voedsel kant en klaar uit de printer. Al in 2013 verschenen de eerste artikelen over deze …